Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Discursul lui Igor Dodon la Summitul CSI

11 oct. 2019,, 20:00   Politică
3048 6

Comunitatea Statelor Independente trebuie să se impună activ pe plan internațional și să devină un partener eficient pentru alte organizații internaționale.

Declarația a fost făcută astăzi de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul Consiliului șefilor de stat din CSI. Președintele moldovean a subliniat că țara noastră își dorește o cooperare echilibrată cu Estul și cu Vestul, pentru a obține beneficii din ambele părți.

Lupta împotriva terorismului, îmbunătățirea relațiilor comerciale în spațiul eurasiatic, sărbătorirea comună a celor 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, sunt doar câteva dintre subiectele discutate de liderii statelor membre CSI. Președinții celor 10 state membre au ținut să-i transmită comunității internaționale că au o viziune comună asupra rolului crucial pe care l-a jucat Uniunea Sovietică în procesul de nimicire a Germaniei fasciste și că nu acceptă încercările de a rescrie istoria acelor ani.

"De pe agenda ședinței noastre aș vrea să evidențiez adresarea noastră comună către popoarele țărilor noastre și comunitatea internațională, în legătură cu cei 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Noi sprijinim orice pași constructivi îndreptați spre reflectarea echidistantă a evenimentelor din acei ani și suntem împotriva încercărilor de interpretare subiectivă a acestora!" a declarat Nicol Pașinean, prim-ministrul Armeniei.

Liderii CSI au dezbătut și situația privind securitatea internațională. Vladimir Putin i-a îndemnat pe colegii din CSI să manifeste mai multă prudență, după ce Turcia a început raidurile aeriene și bombardamentele în nordul Siriei. Acțiunile Turciei îi vor determina pe teroriști să se retragă spre țările din Caucaz și Orientul Mijlociu, iar de acolo se pot infiltra în toate statele CSI.

"În nordul Siriei există zone în care sunt concentrate trupe de teroriști ISIS. Acestea erau sprijinite până acum de forțele militare kurde. Acum, armata turcă intră peste ei. Kurzii părăsesc aceste lagăre ale teroriștilor ISIS. Ei se pot împrăștia peste tot. Eu nu sunt sigur că armata turcă va reuși să ia totul sub control. Potrivit datelor Direcției de Spionaj Militar a Marelui Stat Major al Rusiei, acolo sunt sute și mii de teroriși. Dacă vorbim despre statele CSI, asta este o amenințare reală pentru noi toți. Încotro se vor duce ei toți? Noi trebuie să conștientizăm asta și să mobilizăm resursele serviciilor noastre speciale, pentru prevenirea acestei noi amenințări", a specificat Vladimir Putin.

Pe lângă amenințările în adresa securității, statele membre ale CSI s-au angajat să coopereze mai intens pentru combaterea riscurilor economice. Cei 10 lideri au constatat că țările pe care le reprezintă au avut anul trecut un volum de comerț cu state terțe de un trilion de dolari, indicator ce creștere în fiecare an.

"Schimburile noastre comerciale comune cu partenerii străini este de un trilion de dolari. Este un indicator bun, iar comerțul între noi a constituit 190 de miliarde de dolari. Din asta, eu trag o concluzie simplă - cooperarea noastră reciprocă nu împiedică cooperarea noastră cu state terțe, ci ne ajută să o dezvoltăm. Dar trebuie să ne mișcăm înainte", a spus Putin .

În acest context, președintele moldovean, Igor Dodon, i-a îndemnat pe colegii din CSI să acorde o atenție mai mare colaborării comercial-economice cu țara noastră. Asta din cauză că, în ultimii ani, Moldova înregistrează pierderi semnificative în comerțul cu statele CSI.

"În ultimii cinci ani, relațiile comerciale au slăbit. Schimburile comerciale s-au redus cu 28 la sută. Dacă, acum cinci ani, cota statelor CSI în schimburile comerciale ale Moldovei era de 33 la sută, astăzi, aceasta este de 22 la sută. Este o dinamică îngrijorătoare. Colegi, eu vreau să mă adresez tuturor, să acordați o atenție sporită Moldovei și relațiilor noastre bilaterale. Moldova este singurul stat CSI, care, din cauza situației din Ucraina, nu are hotar comun cu alte state CSI. Noi vrem să ne aprofundăm cooperarea în cadrul CSI, dar avem nevoie de mai multe proiecte și rezultate. Moldova este un stat mic. 350 de mln de dolari de investiții directe anual ar putea schimba în totalitate economia noastră. Apropo, este un exemplu foarte bun de creare a fondurilor economice de către Rusia și statele membre ale Uniunii Eurasiatice. Dacă nu vom face asta astăzi, mâine s-ar putea fi prea târziu", a declarat Igor Dodon.

În cadrul ședinței Consiliului a fost aprobată decizia de a semna o Declarație privind cooperarea economică strategică între statele CSI, document ce vine să aprofundeze integrarea economică în spațiul postsovietic.

"Este vorba despre tehnologiile avansate, extinderea infrastructurii transporturilor, rețelelor comune de telecomunicații, dezvoltarea inovațiilor în domeniul energetic. Încă un aspect important ține de achitările în monedă națională. Ținând cont de problemele cu care se confruntă astăzi toată lumea, este vorba despre războaiele comerciale, numeroase bariere, trebuie să ne protejăm de riscurile valutare. Iată de ce, trebuie să aprofundăm relațiile în sfera valutară și să coordonăm politica valutară, iar într-un fanal să ajungem la formarea unei piețe financiare comune. Sunt sigur că asta va aduce doar beneficii și va crește competitivitatea noastră", a mai adăugat Vladimir Putin.

Liderul moldovean a insistat că statele care formează CSI trebuie să contribuie la promovarea mai intensă a acestei organizații pe plan internațional:

"Noi trebuie să ne ținem împreună. Noi avem foarte multe lucruri în comun. Chiar și etape complicate în istoria noastră comună. Aici s-a vorbit despre paginile de glorie din istoria noastră. Noi tot am sărbătorit în acest an 75 de ani de la eliberare de sub ocupația fascistă. Este o mare sărbătoare și ne pregătim serios pentru anul viitor, când vom marca cu toții în spațiul CSI Victoria ostașilor sovietici. Cu adevărat, Victoria nu are naționalitate. A fost o victorie comună, a tuturor, și trebuie să le transmitem asta urmașilor. Consider că trebuie să facem front comun, ținând cont de noile provocări, care apar în regiunea noastră și în lume. Cred că merită să inițiem un dialog cu Uniunea Europeană și cu alte organizații internaționale, pentru a semna acorduri de colaborare cu CSI".

Igor Dodon a insistat, în final, că rolul CSI în realizarea ideii de a construi o Europă de la Lisabona până la Vladivostok trebuie să fie decisiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?