X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Directorul SIS: Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși de la Cobasna

27 ian. 2022,, 15:11   Politică
3209 9

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova.

„În primul rînd, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre Transnistria; vorbim de formațiuni militare ilegale – un grup operativ al trupelor ruse (GOTR); vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din cîte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Esaulenco într-un interviu, notează Noi.md cu referire la europalibera.org.

Rusia are în regiunea separatistă transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați împărți în trupe de menținerea a păcii cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care nu au mandat pentru a fi prezente în Republica Moldova și care au misiunea de a păzi depozitele de muniții de la Cobasna de lîngă granița cu Ucraina.

În depozitul de la Cobasna erau depozitate circa 20.000 de tone de muniții. În prezent, cantitatea de muniții rămasă acolo nu se cunoaște exact, deoarece de circa 20 de ani, nimeni din rîndul oficialilor OSCE sau moldoveni nu au mai fost lăsați să inspecteze acest obiectiv militar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?