X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Directorul SIS ar putea veni în Parlamentul cu o nouă cerere

19 aug. 2022,, 12:30   Politică
3352 0

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață admite că va solicita Parlamentului „un spectru mai larg de competențe”. Acesta a declarat în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei că urmează să vină cu mai multe propuneri în vederea modificării cadrului legal.

„Noi reieșim din cadrul legal. Legislația Republicii Moldova după care ne conducem noi este creată în așa mod încît noi trebuie să acționăm, practic, ca o instituție de drept. Ori noi, ori poliția, ori CNA, ori alt organ de urmărire penală se conduce după același Cod Penal și același Cod de Procedură Penală. În cazul în care noi identificăm anumită informație de interes sau care ar reprezenta o posibilă încălcare a legislației, informăm procuratura. Atunci, procuratura decide inițierea sau nu a unei cauze penale, pentru că Legea privind măsurile speciale de investigație spune că ele pot fi făcute doar în cadrul unei cauze penale și, respectiv, mandatate de către judecătorul de instrucțiune”, a declarat Musteață.

Acesta susține că în alte țări, instituțiile de tipul SIS au un alt cadru legislativ, care este adaptat mai mult din punctul de vedere al amenințărilor, în timp ce în Republica Moldova acesta este orientat spre infracțiune.

„Codul Penal presupune încălcarea unor puncte și atunci intervine infracțiunea. Noi trebuie să privim mai larg, mai complex, din punctul de vedere al amenințărilor. Amenințarea poate fi o infracțiune, la o anumită etapă poate să nu fie. De aceea pentru un Serviciu de Informații este important să aibă un spectru mai larg de competențe, fapt despre am comunicat deja și cu colegii pe intern din direcția responsabilă de aspectele legale, direcția juridică. O să venim cu mai multe propuneri către parlament să inițieze modificarea cadrului legislativ la acest subiect”, a precizat directorul SIS.

Amintim că membrul Comisiei Electorale Centrale Alexandru Musteață a fost numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate pe un termen de cinci ani. Candidatura sa a fost aprobată cu votul a 54 deputați în cadrul ședinței din 2 iunie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?