Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Directorul executiv al CALM: „Lucrurile revin pe făgașul normalității”

24 iun. 2022,, 08:45   Politică
2574 0

Liderii din UE au decis la Bruxelles să acorde statut de candidate la aderare Ucrainei și Moldovei. După obținerea statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, Republica Moldova poate beneficia de mai multe avantaje, precum: o perspectivă exactă de aderare la Uniunea Europeană, justiție corectă, acces la o piață extinsă pentru producătorii moldoveni, dezvoltare durabilă, independență economică și energetică, atractivitate pentru investitori străini, asistență și sprijin pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, acces direct la programe europene.

Comisia Europeană a enunţat mai multe recomandări pentru procesul de reforme din Republica Moldova. Acestea ţin de lupta cu corupţia şi reforma justiţiei, combaterea crimei organizate, reforma administraţiei publice.

Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a declarat Europei Libere că oferirea acestui statut de stat candidat e un moment decisiv pentru viitorul țării: „Este o veste foarte bună, excepțională, care insuflă o anumită încredere că lucrurile revin pe făgașul normalității. Pentru autoritățile locale, pentru comunitățile locale, în general, aceasta înseamnă cea mai mare posibilitate de a dezvolta localitățile noastre, proiecte, finanțări ș.a.m.d.

Pînă în prezent, Republica Moldova era parcă în mijlocul diferitelor lumi, nici în stînga, nici în dreapta, cum se spune și drept consecință și atitudinea față de Republica Moldova a fost de așa natură că eram ținuți cam departe de „masa bogaților” și, în acest sens, cu siguranță acesta este un pas hotărîtor într-o direcție, spre un spațiu prosper, spre un spațiu unde toți recunosc că oamenii trăiesc altfel, mai bine, au condiții mai bune de viață, sînt mai bine plătiți, au garanții, e democrație etc. Și iată, obținînd acest statut, noi intrăm în alt nivel de relații cu Uniunea Europeană, respectiv vor urma finanțări destul de serioase comparativ cu perioada care a fost mai înainte și, respectiv, posibilități pentru administrațiile publice locale de a schimba lucrurile în teritoriu, inclusiv de a construi drumuri, sisteme de apă, canalizare, iluminat stradal, servicii mai bune, poate să atragă investitori.

Apropo, acest statut de țară candidat înseamnă și o anumită încredere în acest spațiu, am în vedere teritoriul Republicii Moldova și un semnal bun și pentru investitori, deoarece acest spațiu intră într-o anumită protecție a acestui mare spațiu al Uniunii Europene și, respectiv, posibil să stimuleze și venirea investițiilor, și crearea locurilor de muncă.”


Viorel Furdui crede că reforma administraţiei publice este cea mai importantă:„Noi credem că asta este una din reformele fundamentale. Eu chiar aș pune-o pe primul loc, pentru că niciun succes în lupta cu corupția, în creșterea economică, în alte domenii problematice ale Republicii Moldova nu va putea avea succes dacă n-o să avem o administrație publică centrală și locală care să corespundă tuturor acestor cerințe, o administrație publică reformată, înzestrată cu capacități, cu oameni profesioniști și bine asigurați din punct de vedere social și din punctul de vedere al creșterii pe scara profesională, dar și cu garanții a tot ce înseamnă salarizare~.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?