X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Diaspora a participat în număr mai mic la vot, față de alegerile prezidențiale

12 iul. 2021,, 09:27   Politică
2512 0

Interes scăzut pentru alegerile parlamentare anticipate din partea moldovenilor stabiliţi peste hotare.

Cu excepţia Germaniei, unde s-a înregistrat o prezenţă mai mare la urnele de vot faţă de alegerile prezidenţiale din 2020, în majoritatea ţărilor numărul alegătorilor a fost mai mic faţa de scrutinul de anul trecut. Fiecare al doilea votant care a participat la alegerile de ieri are vârsta cuprinsă între 26 şi 40 de ani. Potrivit datelelor, cei mai mulţi moldoveni au votat în Italia.

Acolo s-au prezentat la vot peste 66 de mii de oameni, cu 20 de mii de oameni mai puţini decât la alegerile prezidenţiale. Aproape 26 de mii de moldoveni stabiliţi în Germania au votat la scrutinul de ieri, după care urmează Marea Britanie unde s-au prezentat la urne aproape 24 de mii de persoane.

În Franţa au votat peste aproximativ 23 de mii de oameni. Şi în România s-au prezentat cu aproape un sfert mai puţin alegători moldoveni la urne în comparaţie cu scrutinul prezidenţial. Dacă anul trectu numărul acestora era de aproximativ 20 de mii de votanţi, atunci ieri au venit la vot puţin peste 15 mii. Cea mai mare lipăs de interes pentru scrutinul parlamentar anticipat a fot înregistrată în Federaţia Rusă unde s-au prezentat la vot de aproape două ori mai puţini alegători în comparaţie cu alegerile prezidenţiale de anul trecut când au votat 14 mii. Cei mai puţini au votat în Portugalia într-un număr de 4.728.

În total, la alegerile parlamentare anticipate de ieri, au participat peste 212 mii de cetăţeni moldoveni stabiliţi peste hotare. În cele 36 de ţări din diasporă au fost deschise 150 de secţii de votare. În comparaţia cu scrutinul prezidenţial de această dată au fost organizate cu 11 secţii mai mult în afara ţării.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?