X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Diacov, nostalgic la 25 de ani de la formarea PDM

9 feb. 2022,, 09:00   Politică
2498 4

Partidul Democrat din Moldova a împlinit 25 de ani de la formare, iar cu prilejul acestei aniversări, președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov și-a amintit de cei care de-a lungul anilor au rămas fideli, informează Noi.md

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Diacov spune că se mîndrește cu faptul că soarta i-a oferit posibilitatea de a reprezenta țara la nivel internațional.

”O nouă pagină de istorie - trăită de fiecare din sutele și miile de membri în toți acești ani. Trăită în vise și frământări, în lupte pașnice și nu prea, cu bucurii și nopți nedormite. Cu ocazia acestei aniversări, în premieră, am hotărât să dau publicității lista primului Consiliu Național și al Biroului Executiv ales la 8 februarie 1997, în cadrul conferinței naționale a Mișcării pentru o Moldovă democratică și prosperă - precursorul actualului PD. Nu veți vedea în aceste liste vedete a politicului moldovenesc de atunci - în mare măsură erau oameni simpli, fără experiență politică. Formarea noiii organizații politice în acele timpuri a fost activ sprijinită de mulți colegi din parlament - Alexandr Muravschi, George Marin; ceva mai târziu au aderat Stela Scola, Zinaida Julea, Ion Sturza, Vladimir Filat, Alexei Tulbure, Boris Focsa și mulți alții.

Cu această ocazie doresc să mulțumesc din suflet miilor de colegi din toată țara - pedagogi, medici, agricultori, oameni de cultura - tineri și în vârstă, care au crezut în mine și în ideile noastre și împreună cu care am pornit pe acest drum anevoios al politicii moldovenești. Împreună cu Eugen Stirbu, Elena Burca, Eugen Gladun, Nelly și Valentin Berezovschi, Mihail Camerzan și alții am făcut atunci primii pași. Participarea la alegerile parlamentare din martie 1998 și formarea coaliției de guvernare după aceste alegeri a fost primul examen pentru noi. Cei care au urmărit viața politică de atunci știu, că s-au făcut presiuni colosale asupra noastră atunci ca să facem coaliție cu comuniștii. După multe discuții cu colegii, președintele de atunci, P. Lucinschi, și consultări cu partenerii externi, am luat decizia să creăm o coaliție cu partidele de centru-dreapta, pentru a deschide calea reformelor mult așteptate. Știind bine, că împreună cu PPCD-ul lui Roșca va fi aproape imposibil de promovat deciziile nepopulare și reformele dificile, anume PD-ul și-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea legislației privind reformele în domeniul fiscal, agriculturii, promovarea economiei de piață, a sistemului de pensionare, reforma teritorială, etc”, a scris diacov

Potrivit lui Diacov, PDM, toți acesti ani, a promovat echilibrul politic și dialogul constructiv între forțele politice. Nu este simplu în condițiile noastre să activezi, balansând între stanga și dreapta eșichierului politic încercând să diminuezi accentele radicale geopolitice, care împart societatea noastră în două tabere agresive.


”PD nu a divizat țara între “ai noștri” și “ai voștri”. Noi am oferit o platformă de conlucrare pentru mulți oameni profesioniști cu capacități importante în practic toate domeniile de activitate. Este destul să menționăm că la diferite etape în istoria partidului, pe lângă Sturza, Filat si Muravschii, care i-am menționat deja, în PD au activat și Ion Ciubuc, Dumitru Braghis, Valeriu Bulgari, Marcel Răducanu, Nicolae Andronic, Victor Catana, Vladimir Guritenco, Ion Paduraru, Valeriu Guma, Anatolie Ghilaș, Ion Stratulat, Dumitru Ursachi, George Țurcanu și mulți alții. Asi vrea sa-l mentionez aici si pe Grigore Sirbu, fostul presedinte al raionului Criuleni, care a decedat in circumstante suspecte chiar in campanie electorala…

Desigur, în istoria cea mai recentă a PDM, activ s-au manifestat politicieni care la fel au rămas fideli ancorei noastre ideologice tradiționale, precum Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Monica Babuc, Nicolae Ciubuc, Ion Leuca., etc. În egală măsură, îmi este greu să-mi închipui activitatea organizației de femei fără Valentina Buliga, Zinaida Ivanschi, Lidia Popa, Angela Țîh, Ludmila Prociuc, Adela Popa și multe alte stimate doamne. Organizația Tineretului Democrat, astăzi una din cele mai consolidate organizații politice de tineret din țară, cu siguranță reprezintă în parte meritul lui Victor Zubcu și Alexandru Cauia, și tinerilor care s-au regăsit și educat în cadrul acesteia.

Oamenii, mai ales liderii noștri locali și activiștii din teritoriu întotdeauna au fost mândria Partidului Democrat. Galina Mosoric, Lora Grosu, Svetlana Rotundu, Ilie Gluh, Anatol Chetraru, Iurie Andriuta, Cecilia Graur, Maria Condorachi, Mihai Olarescu, Ion Popov, Rodica Rusu, Vasile Harghel, Nicolae Gorban, Ion Cojocaru și mulți, mulți alții - sunt liderii locali care, prin devotamentul lor față de PD, servesc exemplu pentru sute și mii de cetațeni care acceptă și susțin ideea de dialog și conlucrare promovată de PDM. Și astăzi, mulți dintre ei, în pofida situației complicate în care s-a pomenit partidul în ultimii ani, rămân în rândurile noastre, fiecare la locul lui, încercând să față lucrurilor și provocărilor.

Mă mândresc cu faptul că soarta mi-a oferit posibilitatea să fiu șeful delegației noastre parlamentare la Consiliul Europei atunci când Republica Moldova era primul stat din spațiul CSI care a fost acceptată în aceasta reputată organizație internațională. PDM, toți acești ani, a fost în fruntea procesului de integrare a țării noastre în structurile europene și, cu toată modestia, dar anume membrii PD - Marian Lupu, Igor Corman, Oleg Țulea - au fost foarte activi și vizibili in structurile de conducere a Parteneriatului Estic, iar eu pe parcursul a 8 ani am fost vicepreședinte a Comitetului politic și copreședinte a grupului de lucru pentru Belarus în cadrul adunării parlamentara a PE.”, a scris Diacov.

Liderul PDM spune că este convins că oamenii fideli formațiunii și PDM ca entitate politică, pot oferi țării nu numai experiență, dar și sprijin intelectual și profesional important. Acest potențial a fost acumulat pe parcursul acestor 25 de ani, inclusiv în perioada activității fructuoase a membrilor partidului în cadrul echipei executivului condus de P. Filip.

”Astăzi declar cu convingere că PD este cea mai experimentată și profesionistă familie politică din Republica Moldova. Pe parcursul acestor ani sute de mii de cetățeni și-au dat votul pentru PD, pentru primarii și consilierii noștri locali. Le mulțumesc din tot sufletul tuturor - și alegătorilor noștri, dar și reprezentanților administraților locale. Ei, de fapt, întotdeauna au fost și sunt forța principală a Partidului Democrat. Felicitări, prieteni, cu ocazia acestui modest jubileu din biografia noastră! Sănătate, răbdare, entuziasm și încredere în dorința de a fi utili țării vă doresc, în aceste vremuri deloc ușoare pentru Moldova!”, a mai scris Diacov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?