X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Diacov dezvăluie detalii din spatele discuțiilor cu Plahotniuc

6 dec. 2019,, 08:30   Politică
6852 1

La 4 ani de la arestarea premierului de atunci, Vlad Filat, și condamnarea ulterioară a acestuia, Dumitru Diacov declară că a avut o discuție neplăcută cu prim-vicepreședintele de atunci al PD, Vlad Plahotniuc, și i-a adresat și anumite reproșuri în acest sens. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a 4-a.

„Am avut o discuție puțin neplăcută pe această temă”, a spus Diacov, referindu-se la Vlad Plahotniuc. Și a mai adăugat că a avut și reproșuri la adresa fostului lider al PD.

Dumitru Diacov recunoaște și faptul că în cazul lui Vlad Filat a fost vorba despre o implicare politică: „A fost, dar nu vreau să intru în aceste discuții. Nu e treaba unor membri ai politicului să se exprime la așa subiecte. Vom vedea cu se va termina toată istoria”.

Pe de altă parte, democratul crede că probe pentru a-l aduce pe Vlad Plahotniuc în țară și a-l trage la răspundere nu există, odată ce organele competente nu le prezintă, iar politicienii fac declarații tari la acest subiect: „Dacă vorbim de mediul politic, fiecare are socotelile sale. Prefer să aud deciziile organelor competente, dovezi, probe, dosare. Dacă nu există dovezi, se creează comisii de anchetă, fac gălăgie, declarații etc.”

Vlad Filat a fost eliberat din pușcărie pe 3 decembrie, după circa 4 ani petrecuți în detenție. Asta după ce, la 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a Legislativului, în baza unui autodenunț al lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunității lui Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate.


În plenul legislativului, Vlad Filat a susținut un discurs, prin care susținea că toată clasa politică „va sări în aer”.

El a declarat, atunci, că se aștepta la un asemenea scenariu și a lăsat să se înțeleagă că acesta este orchestrat de către prim-vicepreședintele PD de atunci, Vlad Plahotniuc.

Totodată, Filat a mai spus că Plahotniuc deține controlul asupra Procuraturii Generale, CNA și întregului sistem judecătoresc, cu ajutorul cărora îi manipulează pe mulți deputați și nu doar.

Vlad Filat a fost învinuit de trafic de influență şi corupere pasivă. La 27 iunie 2016, el a fost condamnat de către magistrații judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

După epuizarea tuturor căilor de atac naționale, pe data de 9 august 2018, Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Pe data de 9 ianuarie 2019, CtEDO a decis examinarea cererii depuse de Vlad Filat în regim prioritar. Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. După examinare, CtEDO a redus pedeapsa cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?