X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Detalii din discursul lui Igor Dodon în duma de Stat a FR (FOTO)

21 noi. 2018,, 13:30   Politică
4525 12

Astăzi, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ţinut un discurs în cadrul ședinței în plen a Dumei de Stat a Federației Ruse, devenind primul șef al statului moldovean care s-a adresat direct deputaților ruși, transmite Noi.md.

Șeful statului și-a exprimat convingerea că, în viitorul apropiat, după alegerile parlamentare ce urmează să aibă loc în Moldova, consolidarea relațiilor moldo-ruse va deveni una dintre cele mai importante priorități la nivelul parlamentelor și guvernelor țărilor noastre.

Vorbind despre aspecte economice, liderul moldovean a adus exemplul Forumului Economic Moldo-rus, organizat la mijlocul lunii septembrie, curent, la Chișinău, care aa demonstrat interesul cercurilor de afaceri din Rusia și Moldova pentru dezvoltarea cooperării și implementarea de proiecte comune.

Președintele a menționat că reluarea integrală a dialogului interparlamentar, precum și reluarea activității Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercială și economică Moldova – Rusia vor impulsiona semnificativ construirea unui parteneriat strategic între țările noastre.

Igor Dodon a vorbit despre starea actuală și perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean, subliniind rolul important al Federației Ruse ca mediator și garant în acest proces.


În acest sens, el a acordat o atenție deosebită misiunii de menținere a păcii, care a activat cu succes în Republica Moldova pe ambele maluri ale Nistrului, timp de mai mulți ani. Potrivit președintelui, în ultimii 26 de ani, operațiunea de menținere a păcii a înregistrat următoarele rezultate importante: restabilirea unei atmosfere pașnice, crearea de condiții pentru procesul de negociere politică, au fost excluse orice gen de situaţii de criză, care să conducă la utilizarea armelor între părțile aflate în conflict.

Președintele Moldovei a subliniat necesitatea readucerii, în viitorul apropiat, în agenda formatului de negocieri "5 + 2" a chestiunii privind identificarea unor eventuale soluții politice pentru conflictul transnistrean.

El şi-a exprimat convingerea sinceră că Rusia tinde să construiască relații strategice interstatale reciproc avantajoase cu Moldova în interesul popoarelor noastre. "Desigur, vom construi țara noastră și viitorul nostru, reieşind din interesele noastre naționale. Depunem eforturi pentru elaborarea unui program de dezvoltare și modernizare a Moldovei pentru următorii cincisprezece-douăzeci de ani, dar nu împreună cu cineva împotriva cuiva. Politica "sau-sau", care a fost promovată, de unele puteri internaţionale mari în ceea ce privește Republica Moldova, și-a dovedit în mod clar inconsecvența, caracterul greşit și chiar nocivitatea", a spus Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?