Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Despre ce a vorbit și despre ce a tăcut Ilan Șor în interviul său recent

18 iun. 2018,, 13:41   Politică
6612 9

Primarul de Orhei, Ilan Șor, a oferit un interviu postului de televiziune RTR-Moldova, vorbind despre „furtul miliardului“, „Landromat“, prietenia sa strînsă cu omul de afaceri Veaceslav Platon, cu fostul prim-ministrul Vlad Filat și cu liderul „Partidul Nostru“, Renato Usatîi.

Șor a spus cît de mult s-a împotrivit pentru a nu fi retrași bani din bănci, cum pentru un milion ar fi putut evita menționarea numelui său în raportul Kroll și cum l-a împiedicat pe Usatîi să devină „împărat al Moldovei“. Totodată, Șor nu a spus de ce banii scoși din băncile moldovenești pe contul companiei sale off-shore au fost cheltuiți pe vacanța din Maldive, chiria vilelor și plata concertelor electorale organizate de Partidul Democrat.

Interviul de o oră cu Ilan Șor a fost difuzat pe 17 iunie, începînd cu ora 20.00, pe postul de televiziune RTR-Moldova.

„Întrebarea principală pe care aș dori să v-o pun: într-adevăr eu stau lîngă un agent al serviciilor speciale?”. Așa a început interviul jurnalista Olesea Caireac, referindu-se la textul „Miliardomat”, publicat pe site-ul Zeppelin și prezentat ​​ca investigație proprie. Ideea principală a textului este că serviciile speciale ruse, cu ajutorul unui sistem perfid („Landromat“ și „furtul miliardului“), au încercat să falimenteze Republica Moldova și să destabilizeze situația înainte de alegerile parlamentare din 2014.

„Ce fel de agent sînt eu? Adevărul este că, mai degrabă, eu le încurc agenților serviciilor speciale să trăiască aici”, a răspuns Șor. El a numit ”aberații complete” doar acea parte a investigației Zeppelin care îl vizează direct. El a adăugat că va dezminți aceste informații cu ”dovezi concrete”.


În același timp, Șor remarcă faptul că Zeppelin a scris adevărul despre revoluția care urma să se întîmple în 2014. În fruntea ei trebuia să fie „vechiul lui prieten Renato [Usatîi]”.

„Usatîi a început să mă atace după ce l-am împiedicat să devină împărat al Moldovei. Eram prieteni apropiați. Atunci, în 2014, cine a început să strige despre lipsa de bani în cele trei bănci? Primul a fost Usatîi”, a povestit Șor.

Potrivit lui, în țări normale, Usatîi ar fi considerat un "terorist economic". El l-a numit pe liderul Partidului Nostru "vinovatul căderii Băncii de Economii". „Usatîi a început să strige și oamenii au alergat să-și retragă banii, nicio bancă nu ar rezista acestui fenomen. Acestea erau verigi ale aceluiași lanț. Platon mă presa cu emiterea banilor, Usatîi apăsa asupra situației. A fost o încercare a unei grupări de bandiți să acapareze puterea în țară”, a subliniat Ilan Șor.

După publicarea interviului, corespondentul NM l-a contactat pe Renato Usatîi. Acesta din urmă a spus că l-a văzut pe Șor aproximativ de cinci ori, dintre care o dată – la sărbătorirea zilei lui, unde era cu prietenul său de afaceri Gabriel Stati.

„Apoi mi-am dat seama că [Șor] trebuie ocolit, deoarece majoritatea persoanelor care erau atunci la ziua de naștere trebuie să stea la închisoare. Faptul că i s-a interzis intrarea în Rusia, din cauza amenințărilor la adresa securității economice a țării, arată că rușii au înțeles rapid ce fel de escroc este el”, a spus Usatîi, adăugînd că pe "milioanele de dolari furați în Moldova" Șor dăruia ceasuri, Mercedesuri".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?