Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Descreșterea PAS în sondaje este una previzibilă, opinii

23 dec. 2021,, 08:14   Politică
2890 1

Comentatorul politic Ion Tăbîrță califică drept previzibil trendul descendent din sondaje al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Potrivit lui Tăbîrță, guvernarea nu reușește să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor, totuși, deocamdată nu poate fi vorba despre o dezamăgire totală a alegătorilor în guvernarea PAS. În același timp, sociologii care au făcut publice în această săptămînă două sondaje de opinie, în cadrul cărora intenția de vot a cetățenilor este diferită, explică datele prin metodele diferite de intervievare a cetățenilor, notează IPN.

Potrivit sondajului realizat de IData, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, PAS ar acumula 28,7%, PSRM – 14,9%, iar Partidul Șor – 10,8%. Datele IData sînt diferite de datele sondajului realizat în aceeași perioadă, pe aproximativ același eșantion, de către compania CBS-Research. Potrivit CBS-Research, PAS și BECS sînt la același nivel în intențiile de vot ale cetățenilor, adică 24,7%.

„Situația datelor pe care noi le-am colectat era foarte clară, PAS rămîne partidul principal din Republica Moldova, oamenii au cea mai mare încredere în Maia Sandu și nu s-a întîmplat ceva ieșit din comun ca brusc alt politician să iasă la rampă. Sînt anumite schimbări, dar este la nivelul politicienilor care sînt plasați după Maia Sandu. De exemplu, Igor Dodon este într-o scădere pe care noi o monitorizăm lună de lună. Se atestă o scădere în sondaje a PAS-ului, ea este lentă și se atestă din luna septembrie. PAS și acum are capacitatea să ia 50% din voturi, asta este evident”, a spus directorul IData, Mihai Bologan, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Comentatorul politic, Ion Tăbîrță, spune că scăderea încrederii cetățenilor în actuala guvernare, reflectată și de sondajele de opinie este una firească și previzibilă.


„Descreșterea PAS este clară, au ridicat foarte mult ștacheta așteptărilor, iar acum este evident că guvernarea are probleme, s-a adăugat criza energetică, facturi majorate. În plus, rezultatul alegerilor din 11 iulie nu reprezintă bazinul natural, firesc, al PAS, la alegeri votează și diaspora, iar în măsurători ea nu este reflectată. În aceste condiții, trendul descendent al PAS este unul evident. Dar dacă ne uităm după dispoziția din societatea, încă nu putem vorbi despre o dezamăgire totală”, a spus Ion Tăbîrță.

Vasile Cantarji, directorul companiei sociologice CBS- Research explică diferența dintre sondajul companiei sale și cel realizat de IData prin faptul că metodele de a pune întrebări cetățenilor au fost diferite. De asemenea, sociologul îi răspunde vicepreședintelui PAS, Olesea Stamate, care a calificat sondajul CBS-Research drept unul „desenat”.

„Noi am realizat sondajul prin interviuri față în față, cel prezentat de IData este realizat la telefon. Noi sîntem obișnuiți cu atacuri din partea politicienilor. Politicienii noștri, din imaturitate politică, cînd nu sînt mulțumiți de felul cum arată în sondaje, atacă sondajele, dar nu încearcă să înțeleagă unde e problema lor. Au existat multe cazuri cînd politicienii, după atacuri la adresa sondajelor sau a presei, au obținut calificativul de „foști politicieni!. Olesea Stamate a uitat că am fost compania sociologică care și la ultimele parlamentare și la prezidențiale a prezis cîștigătorul”, a spus Vasile Cantarji, CBS-Research.

Sondajul CBS – Research a fost realizat în perioada 4-15 decembrie, pe un eșantion de 1055 persoane și are o marjă de eroare de plus/minus 2,8%. Sondajul IData a fost realizat în perioada 12-19 decembrie, pe un eșantion de 1021 respondenți și are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?