Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dereck J. Hogan, despre ridicarea imunității unor demnitari

1 iul. 2020,, 11:44   Politică
3782 6

Lipsa de voință politică, pe deoparte, și, pe de altă parte, instabilitatea politică au împiedicată promovarea reformelor necesare în Republica Moldova. Mai mult decît atît, autoritățile fac declarații frumoase despre importanța combaterii corupției, însă nu se fac acțiuni concrete în acest sens.

Afirmații în acest sens au fost făcute de către ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J. Hogan, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

„Noi trebuie să punem mult mai mult accent pe implementarea legilor deja adoptate. Eu cred că cetățenii Republicii Moldova doresc să aibă mai multă încredere în transparența, legitimitatea și credibilitatea sistemului judecătoresc, vor să fie tratați în mod echitabil. Moldova nu are nevoie mai mult de justiție selectivă. Cred că dacă vedem ridicarea imunității anumitor judecători și a altor demnitari, posibil corupți, și să fie atrași la răspundere, asta ar transmite un semnal clar că justiția selectivă nu are loc în Republica Moldova”, a declarat Dereck J. Hogan.

Diplomatul american afirmă că elementele de corupție nu se regăsesc doar în justiție, dar și în mediul de afaceri. Acesta susține că în urma unor conversații pe care le-a avut cu mai mulți oameni de afaceri, aceștia ar fi declarat că s-au pomenit cu multiple impedimente în desfășurarea activității lor. Totodată, au existat situații cînd businessmanilor li s-a cerut ca un membru de partid sau un membru de familie să fie inclus într-un anumit business, transmite ipn.md.

În opinia ambasadorului, Procuratura Generală, procuraturile specializate, Curtea Constituțională, Curtea Supremă de justiție și tot domeniul judecătoresc trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a curăța sistemul. „Desigur, fără participarea societății civile, fără participarea presei independente acest proces nu va continua spre bine. Eu cred că toate instituțiile puterii, societatea civilă, presa, Guvernul, Parlamentul, sistemul judecătoresc trebuie să conlucreze împreună pentru a identifica cele mai mari probleme și pentru a începe să soluționeze aceste probleme”, a spus el.

Tot ambasadorul SUA în Moldova precizează că lupta împotriva corupției este ineficientă, dacă nu există dorință din interiorul sistemului.

„Fără presiune din Guvern, din societatea civilă, din partea presei independente de asemenea nu cred că va fi posibil. Cred că este posibil dacă partidele politice vor începe să pună mai mult accent pe curățarea sistemul judecătoresc. Dacă partidele politice, autoritățile guvernamentale încep să discute în strînsă legătură despre dezvoltarea economică cu supremația legii, eu cred că putem să depășim această criză politică și economică”, a concluzionat Dereck J. Hogan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?