X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Deputații PD și ACUM, despre dizolvarea Parlamentului

22 mai. 2019,, 14:30   Politică
4905 8

Vicepreședintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției, declară că data limită în care Parlamentul trebuie să numească Guvernul este 9 iunie.

„Termenul-limită pentru numirea Guvernului este 9 iunie, iar termenul-limită pentru a arăta că Parlamentul este funcțional este data de 21 iunie. Oricare din aceste împrejurări survine prima, este un temei pentru dizolvarea Parlamentului.”

De aceeași părere este și juristul Sergiu Litvinenco, deputat al Blocului ACUM.

„Termenul-limită după care Parlamentul trebuie dizolvat este 9 iunie, deoarece într-o hotărîre a Curții Constituționale din 2015 este prevăzut expres că termenul de 3 luni curge din momentul în care Parlamentul era obligat să învestească un Guvern, or, mandatul Guvernului Filip a încetat oficial pe data de 9 martie.”

Amintim că Parlamentul format în urma alegerilor din 24 februarie s-a întrunit doar în ședința de constituire, la 21 martie, care a fost întreruptă. De atunci, mai multe tentative de formare a unei majorități parlamentare sau pentru a debloca activitatea Legislativului, au eșuat.


Constituția stabilește un termen-limită de trei luni timp în care Parlamentul trebuie să adopte legi și să învestească Guvernul. Altfel, acesta poate fi dizolvat prin decret prezidențial. Igor Dodon a declarat că dacă activitatea Parlamentului nu va fi deblocată, alegerile anticipate vor avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?