X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Deputații BCS au solicitat CC suspendarea legii prin care a fost interzisă panglica ”Sfîntul Gheorghe”

3 mai. 2022,, 16:00   Politică
3150 0

Astăzi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, adoptată în lectura a doua la 7 aprilie 2022.

Deputații au menționat că consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la ”atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Aceștia afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie. Or, interdicția etalării atributicii care prin esența sa nu aduce atingere ordinii publice și a bunelor moravuri, vine în contradicție cu prevederile art.32 din Legea Supremă, relatează Noi.md cu referire la a-tv.md.

De asemenea, parlamentarii au remarcat că există precedente cînd unele state au fost condamnate pentru asemenea încălcări. Spre exemplu, prin hotărîrea Curții Europene pentru Drepturile Omului din 2008, Ungaria a fost condamnată pentru încălcarea libertăţii de exprimare în cauza Vajnai vs. Ungaria în legătură cu condamnarea penală a unui membru de partid pentru aplicarea pe haină a unui simbol comunist în timpul unui eveniment public.

Mai mult, deputații consideră că metoda prin care acest amendament la lege a fost înaintat este antidemocratică – s-a făcut pe ascuns, fără ca reprezentanții BCS să fie invitați la ședința comisiei juridice, fără ca amendamentul să fie plasat pe site-ul Parlamentului.


În opinia socialiștilor, prin astfel de legi se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?