X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Deputat PSRM: Referendumul propus de PD este inutil

4 dec. 2018,, 11:10   Politică
2825 1

Referendumul inițiat de Partidul Democrat pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 nu va avea efecte juridice, afirmă deputatul socialist Vladimir Țurcan, citat de Noi.md.

Potrivit lui, acest exercițiu electoral nu rezolvă problema în sine, ci reprezintă un fel de sondaj sociologic, dar sondajele și așa arată că majoritatea populației optează pentru reducerea numărului de deputați.

„Nimeni nu este împotrivă ca numărul deputaților să fie micșorat. Asta doar a fost inițiativa dlui Dodon în 2016, numai cînd a fost deci ales ca președinte, dumnealui deodată a inițiat un referendum, una dintre întrebările căruia era să fie micșorat pînă la 71 numărul deputați. Atunci, majoritatea a respins decizia acestui referendum, iar acum au ieșit cu varianta lor – 61, fără de careva calcule ș.a.m.d., pur și simplu, să fie mai puțin decît a propus dl Dodon. Acest referendum nu rezolvă problema în cauză, doar este ca un fel de sondaj sociologic, dar toate sondajele demonstrează că oamenii mai mult de 75 la sută susțin această idee. De aceea, dintr-o parte parcă însuși referendumul este un exercițiu inutil, în același timp, mă rog, dacă totuși este, noi nu vom fi împotrivă, dar cu condiția că ulterior să mergem pe calea legală, constituțională”, a declarat Vladimir Țurcan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia deputatului, modificarea Constituției este necesară, dar nu doar sub aspectul reducerii numărului de deputați, dar și sub aspectul trecerii la republică prezidențială. Țurcan a remarcat că după ce vor obține victorie la alegerile parlamentar, socialiștii vor efectua aceste modificări pe cale constituțională.

„O să facem acest lucru pe parcursul activității parlamentare ulterioare. Acum, încă o dată repet, chiar și acest referendum nu are niciun efect juridic. Noi nu contestăm faptul că oamenii, într-adevăr, doresc ca să fie mai puțini deputați. Și noi la tema asta numaidecît, după ce vom veni la putere, ne vom întoarce, însă referendumul care este inițiat nu hotărăște problema”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?