Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Deputat PSRM: ”Economia țării a intrat într-o criză profundă”

16 noi. 2021,, 15:00   Politică
3072 6

O sută de zile triste, în care orgoliul, egoismul și aventurismul politic au generat un haos total în țară, au dus la agravarea situației în toate domeniile economiei naționale. Nota a fost dată de deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe, celor 100 de zile a Guvernului Gavrilița.

Parlamentarul a declarat că, doar în trei luni, a fost înregistrată o creștere galopantă a prețurilor, a fost generată o criză a gazelor fără precedent care a dus la mai mult decît dublarea tarifelor pentru cetățeni, s-a aprofundat criza financiară, comerțul exterior compromis, iar agenții economici au fost lăsați fără vreun suport din partea statului.

Burduja a menționat că, în 2021, Moldova va înregistra cel mai mare nivel al inflației din ultimii 5 ani. Inflația anuală a ajuns la 8,8%, iar la produsele alimentare se apropie de 13%. Și aceasta fără a fi luate în calcul majorările de tarif la gaz și cele care urmează la căldură și energia electrică.

”Dacă noi, PSRM, am pus o bază bună pentru creșterea economică a țării, actuala guvernare a pus bazele pentru creșterea prețurilor”, a spus deputatul.
Potrivit socialistului, potrivit prognozelor BNM, nici anul viitor situația nu va fi mai bună, prețurile vor continua să crească, iar la sfîrșitul anului 2022 rata inflației va constitui peste 15%.

Burduja a amintit și despre așa -zisa lege a carburanților promovată și votată de PAS, care a dus la creșterea zilnică a prețurilor la carburanți. Astfel, în comparație cu anul trecut, anul acesta prețul la un litru de benzină a crescut cu 6 lei, iar la motorină - cu 5,6 lei.


Parlamentarul a mai menționat că în perioada guvernării PAS economia țării a intrat într-o criză profundă. Agenții economici nu au nici o încredere în perspectiva de dezvoltare a țării și din acest motiv evită să facă investiții. În aceste an pentru prima dată volumul de depozite al agenților economici din bănci este mai mare decît volumul de credite luate de către ei. Astfel, banii în loc să lucreze pentru economia națională, lucrează pentru economia altor țări, deoarece astăzi Moldova nu deține nicio bancă comerciala cu capital statutar majoritar local.

”Poate aceste și este scopul noii guvernări? Ne întrebăm, pentru că practic nicio măsură de susținere nu a fost implementată de actuala guvernare. Nicio măsură concretă propusă de PSRM nu a fost susținută. Mă refer și la ajutoarele pentru susținerea agricultorilor care au suferit din cauza calamităților naturale. Ei spun că nu sînt bani, da între timp votează pentru alocarea surselor suplimentare pentru ministerele noi pe care le-au format. Unde e logica?”, a declarat Burduja.

Deputatul a amintit și despre alte proiecte ale PSRM respinse de majoritatea PAS: implementarea cotei zero la impozitul reinvestit, inițiativa cu privire la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, Burduja a menționat că Guvernul a lăsat de izbeliște și sectorul HoReCa, lovit dur de criza pandemică.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?