Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Deputat PSRM, către Ombudsman: „Ce garanții sînt că oamenii nu vor muri de foame?”

16 iun. 2022,, 13:24   Politică
2159 0

Statul nu se grăbește să asigure un trai decent pentru populație și condiții mai bune pentru o viață fără sărăcie. Concluzia se conține în răspunsul dat de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, la o întrebare înaintată de deputatul socialist Adela Răileanu.

Parlamentarul l-a întrebat pe Ombudsman, în cadrul audierilor Raportului cu privire la drepturile omului, cum au reacționat autoritățile statului și ce acțiuni s-au întreprins în urma constatărilor Avocatului Poporului legate de creșterea nivelului de sărăcire a populației, prezentate în Comisia parlamentară pentru drepturile omului încă în data de 11 mai, transmite Sinteza.org.

Deputatul a menționat că, potrivit Raportului Ombudsmanului, ”puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut din cauza majorării preţurilor la produsele alimentare, mărfurilor de consum, tarifelor la resursele energetice şi pentru serviciile comunale, iar mecanismul de indexare a salariului minim pe economie, bazat pe creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum, nu asigură o corelare a creşterii salariului minim cu costul vieţii.

”Ați insistat la Comisie că este necesar ca statul să revizuiască de urgență valoarea minimului de existenţă. Ce ați întreprins în acest context? Dacă ați avut anumite solicitări, fie în formă scrisă, fie prin întrevederi, cu autoritățile? Ce răspunsuri ați primit și ce garanții ați primit că se vor întreprinde acțiuni, astfel ca oamenii acestei țări să nu moară de foame?”, a întrebat deputatul.

Panico a declarat că instituția Ombudsmanului a venit cu unele solicitări către Guvern, dar la etapa actuală ”așteptăm răspunsurile”.


”Într-adevăr, una din prioritățile Ombudsmanului este ca persoanele vulnerabile și marginalizate să fie susținute. Astfel de discuții au fost la etapa de înaintare către ministerele specializate și așteptăm răspunsurile la etapa dată. Știm că au fost unele modificări. De exemplu, pentru persoanele cu dizabilități, de la 3.000 la 3.500 de lei, dacă nu greșesc. Dar întrebarea continuă, fiindcă grupurile vulnerabile, inclusiv compensațiile la gaz, compensația la transportul public care recent a fost majorată. Trebuie oferte, alternative de mecanisme prin care persoanele nevoiașe pot beneficia. sînt mai multe capitole pe care noi începem să le abordăm”, a spus Panico.

Conform Raportului Avocatului Poporului, salariul minim în Moldova nu este suficient pentru a acoperi necesitățile minime ale unei persoane, mai ales în cazul în care aceasta are la întreţinere alţi membri de familie. Potrivit Ombudsmanului, deşi se constată o tendinţă pozitivă de creştere a salariului, valoarea acestuia este destul de joasă şi insuficientă pentru a garanta un trai decent salariaţilor care beneficiază de un salariu minim atît din sectorul bugetar, cît şi din cel real.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?