X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Deputat PAS: Șocul a fost o mai mare la noi din cauza că sîntem în imediata vecinătate a războiului

20 mai. 2022,, 15:47   Politică
3080 0

Din cauza războiului, țări din toată lumea au fost afectate de creșterea a prețurilor, nu doar R.Moldova, le-a răspuns deputatul PAS Radu Marian parlamentarilor de opoziție, care au declanșat un șir de proteste împotriva scumpirilor în lanț.

"Văd că socialiștii și comuniștii dau toată vina pe guvernare cînd vine vorba de creștere prețurilor. Eu le propun să meargă la protest la Putin. De cînd Putin a început acest război sîngeros împotriva Ucrainei, prețul de import al benzinei și motorinei s-a scumpit cu 40%, prețul global al grîului - cu 60%, cel al gazului natural european ajuns să coste la un moment și de 3 ori mai mult, afectînd și prețul nostru de achiziții.

Țări din toată lumea au fost afectate de creșterea a prețurilor. Șocul însă a fost o mai mare la noi din cauza că sîntem în imediata vecinătate a războiului și am fost printre cei mai afectați de întreruperea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, sîntem unica țară din regiune care este aproape în totalitate dependentă importurile de energie din Rusia și nu producem aici carburanți sau gaze naturale", a menționat deputatul pe rețelele de socializare.

Deputatul a menționat că și pe intern puteau fi întreprinse anumite acțiuni, sugerînd că Banca Națională a Moldovei ar fi putut gestiona altfel situația.

"Însă dincolo de impactul care vine din afară, contează și ce facem noi pe intern. Cred că BNM, instituția direct responsabilă de stabilitatea prețurilor, putea face anumite lucruri altfel. Dar o să revin cu o opinie după ce o sa analizăm în detaliu raportul prezentat azi de Banca Centrală către Comisia Economie, Buget, Finanțe", a explicat Marian.


Totodată, el a enumerat acțiunile întreprinse de Guvern pentru a proteja de criză păturile vulnerabile ale societății, a susține mediul de afaceri și a nu admite abuzurile la stablirea prețurilor pentru produsele de primă necesitate.

"Guvernul a contribuit la majorarea veniturilor oamenilor, în special a păturilor social-vulnerabile, fie încurajînd economia, susținînd investițiile, astfel încît companiile private să poată majora salariile. (...)

Am majorat salariul minim în sectorul public cu 60% și salariul minim în sectorul privat cu 20% -ambele pînă la 3500 lei;

Am majorat de aproape trei ori a fondului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 milioane la 338 milioane lei). Acești bani vor fi alocați pentru investiții în tehnologie, identificarea surselor alternative de export, transformarea digitală, reducerea costurilor autorizațiilor de transport etc. De asemenea, s-au alocat fonduri pentru garantarea creditelor în valoare de peste 1 miliard lei pentru sute de companii.

Am limitat adaosurile comerciale pentru mai multe produse-cheie, printre care carne de pasăre, ouă, sau cel mai recent, ulei", mai menționează deputatul.

Acesta a cerut Consiliului Concurenței să accelereze investigațiile în domeniile în care există suspiciuni de majorări nejustificate de preț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?