Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Deputat PAS: Întîlnirea Nataliei Gavrilița cu diaspora în sediul misiunii diplomatice nu contravine legii

23 iul. 2022,, 11:15   Politică
3732 0

Fostul secretar general al Platformei DA, Ion Terguță, spune că întîlnirea premierului Natalia Gavrilița și a deputaților PAS cu moldovenii stabiliți în SUA, la sediul misiunii diplomatice este ilegală. Terguța a dat citire unei circulare emise anul trecut de către Ministerul de Externe care interzice orice întîlniri ale politicienilor cu simpatizații în sediile ambasadelor. De cealaltă parte, deputatul PAS Igor Chiriac spune că întîlnirea a avut loc în strictă conformitate cu legea, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Acum trei zile, prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit, la Washington, cu moldovenii stabiliți în Statele Unite ale Americii. Potrivit deputatului PAS, Dumitru Alaiba, întîlnirea a avut loc la sediul ambasadei Republicii Moldova din Washington D.C. Ex-secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, spune că politicienilor le este interzis să folosească sediile misiunilor diplomatice în scopuri politice.

„La 8 aprilie 2021, Ministerul Afacerilor Externe a expediat o scrisoare tuturor misiunilor diplomatice prin care a informat că sediile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice. Spațiile misiunilor diplomatice nu pot fi la dispoziție, chirie sau comodat politicienilor pentru întîlniri cu alegătorii. Această circulară nu a fost anulată, iar doamna prim-ministru a fost acolo în calitate de vicepreședinte PAS”, a spus Ion Terguță, în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.

„Deputații s-au întîlnit cu alegătorii, prim-ministrul reprezintă statul. Guvernarea poate să se întîlnească cu diaspora, dar acest lucru trebuie să aibă loc în limitele legii. Dacă se demonstrează că este ilegal, trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru că noi sîntem o țară care pretinde a fi stat de drept. Dar circulara a fost emisă în ajunul alegerilor și este vorba de întîlniri electorale”, a spus comentatorul politic, Igor Boțan.

De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că întrevederea deputaților și a vicepreședintelui PAS cu conaționalii noștri din SUA, a fost una perfect legală.

„Nu este în contradicție cu un act normativ. Din punct de vedere juridic nu văd o încălcare de legislație. Reprezentanții Parlamentului, indiferent din ce partid fac parte atunci cînd merg peste hotarele țării, ei trebuie și pot să se întîlnească cu concetățenii noștri, cu diaspora”, a spus deputatul PAS Igor Chiriac.
Premierul Natalia Gavrilița s-a aflat în perioada 19-21 iulie într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în timpul căreia a avut întrevederi cu înalți oficiali americani, printre care Secretarul de Stat american Antony Blinken, șefa USAID, Samantha Power, reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?