Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Demisia lui Cioclea a fost o surpriză - expert

20 noi. 2018,, 18:50  
4363 0

Expertul economic Transparency International Moldova Veaceslav Negruța spune că anunțul de demisie al guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost o surpriză pentru societate, mai ales că mandatul guvernatorului este de șapte ani.

„Vorbind despre demisie propriu-zis, e un gest, o decizie probabil personală, unde explicații mai multe probabil ar trebui să vină din partea guvernatorului. Așteptările au fost mari, inclusiv atunci cînd domnul Cioclea a fost nominalizat și numit în Parlament în funcție de guvernator al BNM. Or o decizie nici la mijloc de mandat parcă ar cere mai multe explicații din partea domniei sale”, afirmă Negruța.

Expertul mai spune că mai sînt multe lucruri în agenda BNM care urmează de finalizat inclusiv transparentizarea acționariatului în sectorul bancar.

„Angajamente care reies din documentele semnate cu Fondul Monetar sînt încă deschise unele și trebuie duse pînă la sfîrșit. Din păcate conjunctura inclusiv politică sau electorală au încetinit dialogul pe dimensiunea R.M. – FMI. dar sînt sigur că odată și odată acele angajamente vor fi ca și finalitate materializate. Vom avea un sector bancar total transparent și fără nicio întrebare cine stă în spatele băncilor comerciale. Asta e și misiunea BNM, a fost și rămîne pe viitor indiferent cine va fi la cîrma BNM”, mai spune Negruța.

Totodată, expertul economic afirmă că este de apreciat efortul din ultimii doi ani din partea conducerii BNM, atunci cînd a fost aprobată și noua legislație ce ține de funcționarea băncilor comerciale. Totuși, Negruță afirmă că decizia de demisie a lui Cioclea necesită alte explicații, detalii pe care poate guvernatorul sau alți actori, inclusiv politici ar trebui și ar avea obligațiunea să le dea societății pentru a avea certitudinea ce se întîmplă și dacă nu cumva această decizie nu este doar așa cum a fost anunțată și implică și alte dedesubturi pe care societatea la moment nu le cunoaște.


„Sperăm foarte multe că orice decizie inclusiv de demise nu înseamnă de fapt dezicerea de anumite angajamente, anumite declarații optimiste care au fost lansate în spațiul public. Lucrurile trebuie să meargă pentru a asigura certitudinea funcționării sectorului bancar, dar și politici publice responsabile implementate aici”, a spus Negruță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?