X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Demidețki, despre Rusia, Ucraina și un posibil război în Moldova: "Isterie exagerată în mass-media"

1 feb. 2022,, 16:00   Politică
3795 3

Relațiile instabile dintre Ucraina și Rusia se fac simțite: recent, prim-ministrul Natalia Gavriliță a declarat că bugetul armatei țării ar trebui majorat, astfel încît Moldova să fie pregătită pentru orice risc, în ciuda faptului că ne poziționăm drept un stat neutru. Merită să răspîndim panică înainte de timp? Opinia sa de expert a împărtășit pentru Noi.md jurnalistul Valerii Demidețki.

"Moldova are una dintre cele mai mici armate din lume, care nu este foarte bine dotată și cu greu poate concura cu forțele armate ale Ucrainei și României, cu care se învecinează țara noastră. Dar, de fapt, noi nici nu avem nevoie de ea, deoarece Constituția Moldovei prevede neutralitatea. Acest lucru oferă țării noastre un avantaj față de alte țări care trebuie să aloce fonduri pentru întreținerea forțelor armate, modernizarea lor constantă, care este foarte, foarte scumpă în zilele noastre. Noi le-am putea direcționa către dezvoltarea țării, îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Unii politicieni ne conving că amenințarea militară pentru noi nu vine de la vecinii noștri, ci de la grupul operativ al trupelor ruse staționate în Transnistria, în număr de 1,5 mii de soldați și ofițeri. Aceștia sunt implicați în desfășurarea unei operațiuni de menținere a păcii – o treime dintre ei de 500 de angajați servesc permanent în zona de securitate, cealaltă treime se antrenează, pregătindu-se să-i înlocuiască la următoarea rotație. Restul păzesc depozitele de muniții învechite din Transnistria. Militarii ruși sînt înarmați cu arme mici ușoare și, desigur, nu pot rezista armatelor moldovenești și transnistrene, fiecare dintre ele avînd mai mult de cinci mii de persoane și este înarmată cu tancuri, alte vehicule blindate, artilerie, inclusiv avioane grele.

Conducerea moldovenească susține demult și în mod constant retragerea Grupului Operativ și transformarea operațiunii de menținere a păcii cu participarea Rusiei într-o misiune de observatori civili. Conducerea Transnistriei nerecunoscute se opune categoric acestui lucru. Rusia, de asemenea, susține retragerea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei. "În general, suntem pentru retragerea acestora de îndată ce situația corespunzătoare se va maturiza. De îndată ce va fi stabilit un dialog normal între Transnistria și restul Republicii Moldova", a exprimat această poziție președintele Vladimir Putin. Pentru fiecare persoană sănătoasă este clar că doar Chișinăul și Tiraspolul pot crea condiții pentru retragerea armatei ruse la masa de negocieri cu ajutorul mediatorilor internaționali, care cer intensificarea dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului, consolidarea măsurilor de încredere.

Dacă ne imaginăm că Rusia decide să retragă armata rusă înainte de încheierea acordurilor privind reglementarea conflictului transnistrean, se pune întrebarea: cine va lua sub protecție depozitele din Colbasna și zona de securitate? Armata, poliția Moldovei? Altă țară? Ce se va întîmpla dacă Tiraspolul nu va fi de acord cu acest lucru? Nici nu vreau să mă gândesc la asta.

O altă întrebare este dacă politicienii de pe ambele maluri ale Nistrului au nevoie de unificarea Moldovei, care parazitează cu succes o astfel de diviziune de mult timp, înțelegîndu-se perfect pe probleme de afaceri. În același timp, unii primesc dividende în Occident, care doresc să scoată Rusia din regiune, în timp ce alții primesc dividende din Rusia, care nu este mulțumită de un astfel de scenariu. în Transnistria locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ruși, iar Moscova, desigur, nu îi va abandona fără garanții internaționale sigure că tragedia din 1992 nu se va mai întîmpla.


Problema este că, dacă Tiraspolul și Chișinăul vor ajunge la un acord, acest lucru va pune capăt ideii de unire cu România, care este promovată de mulți politicieni de pe malul drept. Va slăbi și interesul pentru politicienii noștri, atît în Occident, cât și în Est, ceea ce va afecta negativ finanțarea a numeroase ONG-uri și partide. Și de unde le ordonați să se hrănească atunci?

Cred că îndemnurile la pregătirea pentru război și consolidarea apărării la Chișinău sînt mai mult legate de declarația președintelui Joe Biden și a altor politicieni occidentali despre presupusa "invazie rusă" a Ucrainei.

Această isterie din mass-media occidentală îmi amintește de o poveste amuzantă despre declarația de război împotriva Angliei de către Baronul Munchausen. Sunt de acord, este amuzant să auzi strigăte de "Opriți hoțul" de la cei care numai în ultimele două decenii au invadat Iugoslavia, Afganistan, Irak, Siria, Libia, Somalia și alte țări, mai ales sub pretexte inventate, fără sancțiuni ONU, scuipînd pe dreptul internațional. Unde au ucis, mutilat și au transformat milioane de oameni în refugiați de dragul intereselor lor mercantile. Pînă acum, totul merge conform scenariului lui Gorin. Mai întîi au fost dansuri, apoi arestări, apoi au hotărît să le combine. Și acum merg pe la toți colegii lor din UE și din alte țări și le cer să nu se împrăștie!

Un banc, rolurile principale în care, din păcate, nu sunt jucate de genialul Iankovski, Bronevoi și Farada, ci de neni serioși de la Washington și Bruxelles și un showman talentat de la KVN. Cu toate acestea, problema a mers departe și chiar președintele Zelensky pare să se teamă că glumele, așa cum se întîmplă uneori, îți pot juca festa. Și a cerut Statelor Unite să nu pună Ucraina în rolul Titanicului care se scufundă.

Va fi bine dacă toată această poveste se va termina ca la baron – se va anunța că isteria exagerată din mass-media a salvat Kyivul de la capitularea într-un război inventat... Între timp, spectacolul continuă, iar publicul își face rezerve de popcorn..."

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?