X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Demidețki, despre reglementarea transnistreană: Deocamdată nu este clar cine va fi principalul - Serebrean sau Grosu

27 ian. 2022,, 14:15   Politică
2827 1

În interesul Chișinăului este să aibă un dialog permanent cu Moscova pentru a rezolva problemele existente, fie că autorităților le place sau nu acest lucru, deoarece Moldova are nevoie de cooperare cu Rusia mai mult decît are nevoie Rusia.

El a menționat că Moscova și Kremlinul cunosc foarte bine situația din Moldova și posibilitățile de soluționare a conflictului transnistrean și știu foarte bine că conducerea moldovenească nu dorește să rezolve această problemă astăzi.

"Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu va vorbi cu șeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski. De aproape două luni nu a fost numit un viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova. Adică, potrivit doamnei Sandu, este nevoie de un consens politic intern pentru soluționarea conflictului transnistrean, care nu există și nu va exista în viitorul apropiat. Avem nevoie de acordul jucătorilor externi, care în această situație de criză nici el nu există. Atunci apare întrebarea de ce ar trebui Moscova să propună ceva în această situație pentru soluționarea conflictului transnistrean, cînd este clar că nu se poate face nimic", s-a întrebat jurnalistul.

El a amintit că Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, a vizitat anul trecut Chișinăul la invitația Maiei Sandu, și atunci părțile au discutat, au prezentat un plan de cooperare.

"Ne place Moscova sau nu ne place. Dar, știți, Moscova nu este interesată de relațiile cu Moldova la fel de mult pe cît suntem noi interesați de ele. Noi avem mai multe probleme cu Moscova decît au ei cu noi. S-ar putea ca noi să ne aflăm undeva pe locul 101 în registrul lor, dar, din păcate, ei se află probabil printre primii cinci și poate primii trei. Deși noi nu considerăm acum Moscova drept un partener strategic, ci Statele Unite, comerțul cu care este la nivel de colhoz. În Rusia lucrează 300 de mii dintre muncitorii noștri migranți, acolo a fost cîndva principala noastră piață de desfacere, există problema transnistreană și multe alte probleme. Prin urmare, ar fi trebuit să fim interesați să menținem un dialog permanent cu Moscova pentru a rezolva problemele, indiferent dacă ne place sau nu", a spus Valerii Demidețki.


În opinia sa, politicienii ar trebui să fie interesați nu atît de electorat și de partenerii externi, cît de interesele țării.

"În interesul țării, ar fi trebuit de purtat un dialog cu Rusia. Iar pe parcursul unui an, președintele Moldovei nu a mers nici o dată la Moscova. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că va merge în Rusia doar după ședința Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, pe care partea moldovenească a amînat-o din noiembrie pînă în martie. În reglementarea transnistreană nu este încă clar cine va fi responsabil-viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrean sau speakerul Igor Grosu în Parlament, unde a fost înființată o comisie parlamentară specială pentru reglementarea transnistreană. Prin urmare, este clar că problema transnistreană a fost pusă de autoritățile noastre într-un sertar adînc. Deocamdată noi nu o putem rezolva astăzi, iar Moscova înțelege perfect acest lucru. Ce-i este interesant Moscovei în Moldova? Doar un singur lucru. Ei nu vor să se întîmple vreo istorie urîtă cu 200 de mii de cetățeni ruși care trăiesc în Transnistria. Ei nu au nevoie deloc de acest lucru. Ei sînt îngrijorați că ar putea fi atrași în vreo istorie ca în 1992, cînd vor începe să moară cetățeni și ei vor fi nevoiți să facă același lucru pe care l-au făcut în Georgia și în alte țări. Adică ei nu au nevoie de acest lucru. Cine are nevoie de asta? Rămîne să ghicim", a spus Valerii Demidețki în concluzie.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?