Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Demidețchi: Demisia lui Kulminski, cauzată nu numai de motive personale

8 noi. 2021,, 15:37   Politică
5532 3

Pe 5 noiembrie, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, principalul negociator al Moldovei în procesul de reglementare transnistreană Vladislav Kulminski și-a anunțat brusc demisia, invocînd motive familiale. Să fie cu adevărat o problemă de ordin personal? Jurnalistul Valeri Demidețchi și-a exprimat opinia de expert în această chestiune.

„Cred că demisia lui Kulminski este legată nu numai de motive personale, pe care el cu siguranță le avea. Cred că plecarea lui este legată și de faptul că este nemulțumit de situația în guvern și în administrația șefului statului, care sînt supuse unor critici din ce în ce mai dure. Și nu fără motiv. Din cîte știu eu, nu numai el avea astfel de emoții.

Judecînd după declarația vicepreședintelui Mihai Popșoi, în curînd vom vedea noi remanieri în guvern. Ce-i drept, colegul său Igor Grosu s-a grăbit să infirme zvonurile panicate despre alți doritori de a părăsi corabia care este pe cale să se scufunde, dar nu prea convingător. La vremea sa unul dintre predecesorii spicherului, Mihai Ghimpu, a încercat să ne convingă de forța „betonului” de la guvernare. Cum s-a terminat - cu toții ne amintim bine.

Kulminski a făcut multe pentru ca Maia Sandu și partidul ei să cîștige alegerile. Putem împărtăși sau nu părerile lui, dar el înțelegea bine problemele transnistrene, iar după demisia sa, autoritățile se confruntă cu o întrebare dificilă - pe cine să numească în această funcție. Cunosc doar cîțiva oameni capabili să facă față acestui subiect dificil. Printre aceștia, unii dintre cei mai buni astăzi sînt Vasile Șova și Cristina Lesnik. Va dori oare Președinta să-i numească? Experții de pe malul stîng al Nistrului, cu care am vorbit, consideră că demisia lui Kulminski este legată de înăsprirea viitoare a poziției Chișinăului în negocierile privind reglementarea transnistreană, calificînd problema transportului, care la Tiraspol a fost privită drept un blocaj, precum și compromiterea întîlnirii de la Stockholm în formatul „5+2” pregătită de mediatori drept unul dintre semnele unei astfel de întorsături. În opinia lor, conducerea Republicii Moldova consideră că semnarea unui contract de furnizare a gazelor pe termen lung cu Gazprom le oferă libertate în acțiune pentru realizarea unui vector dur, transmite Noi.md cuvntele jurnalistului.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?