Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Declarațiile Maiei Sandu făcute la ședința Consiliului Suprem de Securitate

28 mai. 2021,, 15:39   Politică
4522 16

Preşedinta Maia Sandu a convocat vineri, 28 mai, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a pune în discuție „riscurile de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale”.

„Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sînt multiple și comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupție, donații fictive, trafic de influență, crimă organizată – și o probează informațiile prezentate astăzi în cadrul CSS”, a declarat Maia Sandu, transmite Noi.mdcu referire la cotidianul.md.

Consiliul Suprem de Securitate a decis:

1. Să recomande Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai Procuraturii Generale, SIS, SPCSB, MAI, ANI, alte instituții relevante, care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali.

2. Președinția Republicii Moldova va constitui un grup de lucru, care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ cu referire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, asigurarea unei mai bune verificări a tranzacțiilor financiare, precum și propuneri de modificare a legislației penale privind înăsprirea sancțiunilor ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale.


„Finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice.

Fac apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare a acestui fenomen să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate flagelul în cauză și a asigura desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral. Legea și exercițiul democratic sînt prioritare”, a conchis Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?