COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Declarațiile lui Cavcaliuc privind dubla cetățenie, condamnate: "O expunere nechibzuită"

Liderul Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, dezaprobă declarațiile fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, care a spus că nu vede nimic condamnabil în deținerea dublei cetățenii de către demnitari de stat.

Activistul se arată convins că persoanele cu demnitate publică, dar și alte categorii de funcționari publici nu trebuie să aibă dreptul la dubla cetățenie - sau ocupi o funcție și renunți la cetățenie străină, sau rămîi cetățean dublu dar fără funcție, spune el.

Dumitru Roibu a invocat exemplul altor state în care este interzis să deții dublă cetățenie.

"Sînt în total dezacord atît pe latura politico-juridică, cît și pe latura morală cu expunerea poate nechibzuită a domnului Cavcaliuc referitor la politicienii cu dubla cetățenie. Atunci cînd un funcționar dă mai multe jurăminte, care prin definiție se contrazic deoarece orice stat are interese distincte de altele și care adesea sînt în contradicție, această persoană este nu le poate îndeplini în egală măsură. Un președinte de țară cu cetățenie rusă sau română – interesele cui le va servi, și ce pretenții putem avea noi ca și cetățeni, dacă dînsul a dat jurămînt conștient altui stat, pe ce să ne supărăm dacă ne submină sau trădează țara?

Majoritatea statelor interzic dubla cetățenie pentru cei ce ocupă funcții precum deputat, ministru, președinte, etc. Australia de exemplu, în art.44 al Constituției prevede clar că „orice persoană care prezintă adeziune sau cetățenia altei țări, nu poate fi aleasă în funcție de deputat. Același exemplu este și în Rusia, unde președintele nu poate avea cetățenie dublă. Același exemplu îl exercită și majoritatea statelor europene.


Cred că noi ar trebui să avem o lege în sensul dat, unde să includem lista funcțiilor publice, la ocuparea cărora nu poți fi admis dacă ai dubla cetățenie, iar funcții de deputat/ministru/președinte să fie condiționată în general de lipsa unei cetățenii străine în ultimii 10-20 ani. Asta ar fi o soluție pentru politicul moldovenesc și probabil i-ar motiva pe politicieni să jure și să-și dezvolte doar țara lor, de care-și vor lega viitorul, nu să stea în două luntri", a comentat activistul civic.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load