Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Declarațiile lui Candu în urma audierii conducerii SIS

8 sep. 2018,, 17:42   Politică
5338 3

„A fi declarat indezirabil și a fi expulzat nu e o noutate”. Asta a menționat președintele Parlamentului, Andrian Candu, cu referire la expulzarea celor șapte cetățeni turci de la liceul „Orizont”. Declarația a fost făcută în urma audierii conducerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Președintele Parlamentului a declarat că ar fi vorba de niște dosare operative de prevenire a actelor de terorism, care au fost inițiative de autoritățile de la Chișinău încă în anii 1997-1998.

„Nu are importanță cine e acum la guvernare, dosarele sînt de o perioadă mai mare de timp. Pe parcursul ultimilor 3-4 ani, peste 48 de cetățeni străini au fost monitorizați. În ultimii 4-5 ani, au fost deschise dosare penale, sînt sute de pagini. Din cei 47 de străini monitorizați, 18 au fost declarați indezirabili. Din cei 18, 7 au fost expulzați”, a spus Andrian Candu.

„Legat de cei șapte, e subiect mai sensibil fiindcă sînt angajați ai unui liceu de prestigiu. SIS pe tot parcursul acestor ani, în mod special în ultimii 2-3 ani, a conlucrat cu serviciile speciale din alte state. Nu s-au declanșat procese la solicitările serviciilor turcești. Acedstea sînt dosare din 1998, generate de serviciile noastre”, a adăugat acesta.

Șeful Legislativului a mai declarat că, din spusele SIS, legislația privind regimul de ședere a străinilor ar fi fost respectată, „din momentul în care s-a cerut azil, s-a respins cererea, s-au declarat indezirabile și deja au fost expulzate”.


Andrian Candu a refuzat să răspundă la întrebări, menționînd că subiectul va fi discutat în continuare pe platforma comisiei parlamentare de profil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?