Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Declarație: "Vizita președintelui Moldovei la Kyiv a purtat un caracter simbolic"

13 ian. 2021,, 17:25   Politică
7000 2

Vizita oficială în Ucraina a președintelui Moldovei, Maia Sandu, a purtat în mare parte un caracter simbolic, deoarece șeful statului nu are încă nici guvern, nici un aparat care să poată soluționa o serie de probleme dificile în relațiile dintre cele două țări, unele dintre care au fost discutate la Kyiv.

De această părere este șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valerii Demidețchi, într-un comentariu special pentru eNews, transmite Noi.md.

"Noi înșine ne facem prieteni și dușmani, dar vecinii nu-i alegem – Dumnezeu ni-i dă. Să aibă mai mulți prieteni și să-și facă cît mai puțini dușmani încearcă, în măsura posibilităților, șeful fiecărui stat. Acest lucru este deosebit de important pentru o țară mică ca a noastră. Din acest punct de vedere, călvizitaătoria Maiei Sandu la Kyiv poate și trebuie salutată", a menționat Valerii Demidețchi.

În același timp, jurnalistul consideră că această vizită în multe privințe a purtat un caracter simbolic, deoarece șeful statului nu are încă nici guvern, nici un aparat care poate lucra asupra unei serii de probleme dificile în relațiile dintre cele două țări, unele dintre care au fost discutate la Kyiv.

"Așa cum nu sînt necesare pentru aceasta împuterniciri. Din acest motiv, chiar și Sandu a descris rezultatul călătoriei pe pagina sa de pe o rețea de socializare în stilul unor declarații și intenții comune. La finele negocierilor s-a anunțat despre "respectarea necondiționată a integrității teritoriale și suveranității celor două țări în frontierele recunoscute la nivel internațional", planurile de a "aduce relațiile la un nou nivel – de parteneriat strategic", de a intensifica "cooperarea în vederea realizării unui scop comun — calitatea de membru cu drepturi depline al UE" , "accelerarea elaborării unui acord care să permită cetățenilor ambelor state să treacă frontiera de stat în baza buletinului de identitate” - despre toate acestea s-a vorbit de mai multe ori în urma întrevederilor reprezentanților conducerii celor două țări", a subliniat șeful reprezentanței TASS în Moldova.


Potrivit lui, nu este o noutate solicitarea conducerii Ucrainei de a"ajuta la investigarea privatizării ilegale a proprietății moldovenești în Ucraina – cariere, sanatorii". Și discutarea problemelor CTE de la Novodnistrovsk și construcția de către Ucraina a noilor stații pe Nistru, despre care deja de cîțiva ani bat alarma ecologiștii din Moldova și Ucraina.

"Părțile intenționează să ceară UE să evalueze impactul asupra mediului al proiectelor ucrainene asupra construcției centralelor electrice de pe Nistru", se arată în documentele finale cu privire la negocieri. Dar noi știm că, cu ecologiștii și politicienii de la Kyiv și Chișinău demult s-au adresat la Bruxelles cu îndemnul de a da o asemenea apreciere și de a ajuta la soluționarea problemei de pe Nistru. Fostul premier Ion Chicu a amintit că a discutat această problemă cu omologul său ucrainean încă la finele anului 2019. Nu primul an se discută și problemele celor care transportă mărfuri din Moldova prin teritoriul ucrainean spre Rusia și mai departe – Chișinăul a pus în repetate rînduri în fața Kievului problema necesității liberalizării acestei activități. S-a discutat la nivel de ministere și este o idee bună să construim un traseu internațional Chișinău-Kyiv și un pod peste Nistru, ocolind Transnistria, prin Soroca și Iampoli. Dar totul așa și a rămas la nivel de discuții, deoarece cîteva miliarde de dolari pentru acest proiect nu au nici Moldova, nici Ucraina, ale căror economii trec prin vremuri grele", a declarat Valerii Demidețchi.

Potrivit lui, același lucru se poate spune și despre planurile de tranzit a energie electrice ucrainene în România și a gazului din Europa în Ucraina, despre care a declarat Zelensky – construirea unei noi infrastructuri, pentru a face acest lucru, de asemenea, este nevoie de bani și încă destul de mulți.
"Să sperăm că oferirea unui nou impuls în soluționarea acestor și a altor probleme între cele două țări va ajuta Consiliul Prezidențial al celor două țări, despre crearea căruia au convenit Sandu și Zelensky. Dar relațiile moldo-ucrainene, în afară de problemele comune care necesită soluții, au și multe capcane.

Una dintre ele sînt negocierile pentru Transnistria, unde Kievul, împreună cu Rusia și OSCE, joacă rolul de mediator. După alegerea lui Sandu, care, potrivit susținătorilor ei, se bucură de susținerea Occidentului, multe capete fierbinți de la Chișinău au vorbit despre posibilitatea împreună cu Kyivul de a "face presiune" asupra Transnistria, avînd în vedere că republica nerecunoscută este strîns situată între Ucraina și Moldova. Asemenea dispoziții, de asemenea, nu sunt noi - ne amintim de euforia, care a fost la noi după summitul Guam din 2005, care a avut loc la Chișinău, creat cu sprijinul SUA. Unul dintre scopurile acestei uniri a fost proclamarea cooperării în reglementarea conflictelor din Georgia, Moldova și Azerbaidjan. Cu ce s-a încheiat atunci încercarea de a face presiune asupra Tiraspolului cu ajutorul planului propus de "democratizare a Transnistriei" al ex-șefului Ucrainei, Viktor Iușcenko, își amintesc bine mulți dintre producătorii noștri, care și-au pierdut piețele cucerite de zeci de ani în Rusia", a menționat jurnalistul.

El și-a exprimat regretul că războaiele economice, informaționale și alte războaie care au izbucnit între cele două maluri ale Nistrului au semănat neîncredere și au aruncat procesul de negocieri pentru soluționarea conflictului cu mulți ani în urmă. După cum a scris atunci presa moldovenească, fostul președinte Vladimir Voronin, la întrevederea cu ambasadorii străini în 2008, chiar a declarat că nu dorește să joace rolul unui cîine în lanț care latră la Moscova la comanda de peste hotare. Ce-i drept, deja peste un an de la pogromurile Parlamentului și reședinței președintelui, care au organizat la Chișinău susținătorii partidelor proeuropene, el a fost nevoit să demisioneze.

În ultimii cincisprezece ani, situația din Guam s-a schimbat semnificativ. Între Azerbaidjan și Armenia a avut loc un conflict armat, care a fost oprit după intrarea în Nagorno-Karabah a pacificatorilor ruși. Situația s-a înrăutățit în Georgia și Ucraina. După războiul din 2008, Abhazia și Osetia de Sud și-au anunțat independența, iar în 2014, Crimeea s-a separat de Ucraina, a început un conflict armat în Donbass, al cărui afîrșit, judecînd după negocierile din zilele trecute în cadrul "Normandia Four", încă nu se vede. Înainte de vizita lui Sandu, Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a propus Chișinăului să adere la "platforma Crimeei", inițiată de Ucraina în vederea eficientizării presiunii internaționale asupra Rusiei.

"În opinia mea, cei care încearcă să ne aranjeze în acest scop în același rînd cu Ucraina și Georgia, ne oferă un serviciu de urs. Puțin probabil că cineva va spune că problema Transnistriei are șanse mult mai mari să fie soluționată la masa de negocieri, spre deosebire de conflictele din aceste țări. Și lupta alături de ei împotriva Rusiei în interesul anumitor cercuri din Occident nu este deloc în interesul Chișinăului. Cum va proceda președintele Moldovei în această situație-va arăta viitorul apropiat. Săptămîna viitoare, Sandu va pleca la Bruxelles, apoi și în alte capitale occidentale cu solicitarea de ajutor financiar. Dar banii, după cum știți, pur și simplu nimeni nu dă. Pentru tot în această viață trebuie de plătit și de acest lucru nu te poți ascunde nicăieri", a spus Valerii Demidețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?