Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Declarație: ”Trebuie să recunoaștem integritatea teritorială a Azerbaidjanului. Altă cale nu există!”

22 oct. 2020,, 11:45   Politică
4379 1

Reluarea războiului din Karabah în locul reglementării pașnice a conflictului din Nagorno-Karabah este rezultatul politicii eșuate a conducerii moderne a Armeniei.

Despre aceasta a declarat în cadrul emisiunii "O Seară cu Vladimir Soloviov" pe canalul "Rusia 1 cunoscutul regizor rus, artist al poporului din Rusia, directorul general al "Mosfilm" Karen Șahnazarov, transmite Noi.md cu referire la haqqin.az.

"Erevan nu are acum nici un sprijin semnificativ în străinătate. Trebuie să recunoaștem că în lupta pentru Karabah, conducerea armeană trebuie să se gîndească, cum să nu piardă Armenia. Aceasta este o situație destul de complicată și, din păcate, într-o mare măsură, tot ceea ce se întîmplă este rodul acțiunilor foarte prost gîndite ale conducerii armene", a menționat el.

"Situația este că, vrei sau nu vrei, trebuie să recunoști problema teritorială a Azerbaidjanului și să cauți posibilitatea de a găsi un astfel de statut care să garanteze populației armene siguranța locuinței și dezvoltarea culturii sale în această regiune. Nu există altă cale", a recunoscut Karen Șahnazarov.

Directorul general al "Mosfilm" a îndemnat societatea din Armenia să nu-și facă iluzii că țara sa poate fi comparată cu Israelul. "Israelul, în primul rînd, este mult mai puternic, în al doilea rînd, să spunem direct, diaspora evreiască este mult mai puternică decît cea armeană. De asemenea, Israelul produce arme și are un rol atît de important pentru SUA încît, practic, controlează întregul Orientul Mijlociu. Fără Israel, nu există americani în Orientul Mijlociu", a explicat regizorul.


De asemenea, Karen Șahnazarov a subliniat diferențele dintre conflictul din Nagorno-Karabah de toate celelalte conflicte separatiste din spațiul post-sovietic. "Abhazia, Osetia de Sud, Donbass se învecinează cu Rusia. Karabah este în interiorul Azerbaidjanului. Regiunile din jurul lui, despre care vorbim, sînt, de asemenea, azere. Strict vorbind, în cazul în care vor fi întoarse șapte regiuni, ce va face Karabah?

Rusia nu va interveni în conflict fără motive serioase. Nu există nicio posibilitate legală ca Rusia să intervină în această problemă. Da, Rusia trebuie să asigure interesele Armeniei, dar care sînt motivele Rusiei de a arunca acolo niște trupe? Amenințarea cu genocid? Nimeni nu o recunoaște. Președintele Azerbaidjanului vorbește foarte convingător și spune că armenii și azerii vor trăi împreună, că Azerbaidjanul garantează acest lucru", a atras atenția directorului general al "Mosfilm".

"Independența Nagorno-Karabahului armean nu este recunoscută de nimeni. Astfel de probleme sînt rezolvate prin forță-dacă există forțe de a lua Baku. Dar dacă nu există putere, caută un compromis. Trebuie să mergem la concesii, trebuie să înțelegem că cu încăpățînare este imposibil de rezolvat această problemă. Ea poate fi rezolvată, principalul este să dăm toate teritoriile controversate Azerbaidjanul, adică ele nu sînt controversate, ci incontestabile, trebuie să recunoaștem, și să rezolvăm problema populației armene care locuiește pe acest teritoriu", consideră regizorul.

Subliniind că acum scopul trebuie să fie protejarea poporului armean, nu a statalității armene, regizorul a enumerat țări care astăzi nu sunt susținătoare a Republicii Armenia. "Evident, Occidentul nu va fi de partea Armeniei, doar dacă, în mod formal retoric, un congresman din SUA, de exemplu, va spune că armenii trebuie ajutați. Dar Turcia pentru Occident este mai importantă – ea este țară NATO. În continuare, Georgia ostilă în orice astfel de evenimente anunță blocadă, așa cum a fost la începutul anilor '90, în Erevan atunci toate balustradele au fost scoase, oamenii nu aveau cu ce face focul. Singurul care ajută Armenia este Iranul. Iranul are o atitudine destul de bună față de Armenia, dar în Iran trăiește un milion de armeni și 20 de milioane de azeri. Nu este un fapt că mîine iranienii nu-și vor schimba atitudinea față de Armenia", a subliniat Karen Șahnazarov.

În ceea ce privește Rusia, ea nu trebuie să participe în războiul din sud. "Oare Rusia are acum o astfel de posibilitate - să se implice în războiul de la granița sudică a țării? Întreaga istorie a fost făcută pentru a atrage Rusia în conflictul sudic pentru a-i epuiza forțele. Cineva va fi foarte fericit de acest lucru ", a concluzionat directorul general al "Mosfilm".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?