Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: statutul neutru al Moldovei poate îmbunătăți procesul de negociere

7 oct. 2019,, 14:52   Politică
7897 9

Apelul șefului statului moldovean Igor Dodon către liderii străini de a recunoaște statutul neutru al Moldovei este un pas care va apropia Chișinăul de soluționarea problemei transnistrene, a declarat secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii, Victor Gaiciuc.

La cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU, președintele Moldovei a cerut recunoașterea statutului neutru al republicii la nivel internațional. Dodon a subliniat că orice încercare de a pune sub semnul întrebării neutralitatea Republicii Moldova este un act neprietenos împotriva țării și reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa securității în toată regiunea.

"Unul dintre factorii destabilizatori care ne separă de Transnistria este problema neutralității. Declarația președintelui Republicii Moldova demonstrează deschiderea Chișinăului de a rezolva problema transnistreană. Statutul neutru al Moldovei poate îmbunătăți procesul de negociere", a spus Gaiciuc.

El a subliniat, de asemenea, că recunoașterea internațională a neutralității ar consolida statalitatea Moldovei.

"Desigur, se pot auzi opiniile celor care cred că neutralitatea este consacrată în Constituția Moldovei și acest lucru este suficient. Dar recunoașterea internațională, din partea organizațiilor internaționale, sau apariția semnăturilor SUA, Rusiei, ale Uniunii Europene la rezoluție ar oferi garanții mai solide statutului nostru neutru", - a spus secretarul FSC.


De asemenea, Gaiciuc a menționat că Moldova ar putea deveni mai atractivă din punct de vedere al investițiilor, deoarece ar exista o perspectivă de a construi relații bune de vecinătate atît cu Occidentul, cît și cu Estul.

Conform Constituției moldovenești, republica are un statut neutru, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În Chișinău există un centru de informare al Alianței. În decembrie 2017, a fost inaugurat Biroul de legătură NATO. Președintele Igor Dodon s-a opus în repetate rînduri acestei inițiative. El, împreună cu echipa sa, insistă asupra recunoașterii internaționale a neutralității republicii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?