Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: Spațiul post-sovietic nu a fost o prioritate pentru Rusia

23 oct. 2019,, 18:40   Politică
4542 7

Pînă la mijlocul anilor 2000, spațiul post-sovietic nu a fost o prioritate pentru Rusia, iar „puterea moale” nu a fost aplicată țărilor sale-membre.

Despre acest lucru a declarat politologul, șeful adjunct al departamentului țărilor post-sovietice al Universității de Științe Umanitare de Stat din Rusia, Alexandr Gușcin, într-un interviu în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova” pe NTV-Moldova, transmite Noi.md.

„Obiectiv, ”puterea noastră moale” s-a aflat în condiții grele în anii nouăzeci și două mii, avînd în vedere disfuncția din țară, pe care o aveam în anii 90. În plus, pînă la mijlocul anilor 2000, spațiul post-sovietic nu a fost o prioritate pentru Rusia. Acest lucru a început încă din perioada ”diplomației Kozîrev”. Apoi situația a început să se schimbe. Am văzut acest lucru și în perioada lui Evghenii Primakov. Treptat, conștientizarea faptului că această centură de state a vecinilor noștri este prioritatea noastră - a început să domine, mai ales că aceste state au devenit un fel de cîmp de confruntare sau un cîmp de intrare activă și de influență a factorilor extraregionali”, a spus Alexandr Gușcin.

„Putem să ne uităm la Asia Centrală și să vedem care factor chinez, pe plan economic, financiar, în aceeași ”putere moale”, este prezent acolo, care, apropo, ridică mari semene de întrebare și îndoieli în rîndul elitei politice și societății acestor țări, din punct de vedere a penetrării Chinei. Noi am propus destul de tîrziu spațiul post-sovietic în calitate de prioritate”, a spus politologul, șeful adjunct al departamentului țărilor din spațiul post-sovietic a UUSR.

El a menționat, de asemenea, că, din cauza birocrației și a lipsei unei abordări și specificații geografice regionale, adesea toate țările spațiului post-sovietic erau abordate în același mod, acționînd după același model.


„Toate acestea au contribuit la faptul că rezultatele pe care le avem noi astăzi sînt probabil departe de ceea ce ar fi trebuit să avem ca stat mare și ca țară care pretinde la faptul ca în cadrul unei lumi multipolare și a unui nou sistem de relații internaționale, spre care ne îndreptăm, să ocupe un loc foarte demn în lume”, a subliniat Alexandr Gușcin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?