Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Declarație: "Situația din Moldova necesită decizii rapide și un nou guvern"

8 iul. 2021,, 13:00   Politică
2617 3

Situația politică internă dificilă din Republica Moldova necesită adoptarea unor decizii prompte și formarea rapidă a unui nou guvern după viitoarele alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu acordat TASS liderul Partidului Socialiștilor, ex-președintele republicii, Igor Dodon.

Potrivit tuturor sondajelor de opinie, doar doi candidați au șansa garantată de a depăși bariera electorală - blocul Socialiștilor și Comuniștilor, precum și Partidul Acțiune și Solidaritate (PDS), pro-european, care o susține pe președinta în exercițiu, Maia Sandu.

Problemele interne

"Situația din țară este foarte complicată și necesită soluții rapide și prompte, pentru care este necesară formarea unui guvern deja pînă în august, pentru a da un semnal de cooperare partenerilor externi", a spus Dodon. Potrivit acestuia, necesitatea efectuării unor acțiuni operaționale se datorează, în special, răspîndirii active a noului coronavirus.


"După cum a arătat experiența altor țări, se așteaptă un nou val al pandemiei, chiar mai grav decît cele anterioare. Trebuie să creștem ritmul vaccinării, să oferim medicilor tot necesarul", consideră liderul socialiștilor.

El a menționat că preparatul rusesc Sputnik V, care a fost primit ca ajutor umanitar, este foarte solicitat în republică. "În prezent, se poartă negocieri cu guvernul rus privind achiziționarea pînă la un milion de doze de Sputnik V. De asemenea, trebuie să cumpărăm un alt vaccin popular la noi- Pfizer, astfel încît oamenii să nu stea la cozi și să poată alege preparatul cu care vor să se vaccineze", a spus Dodon.

Nu mai puțin gravă este și situația în economia moldovenească. "Există o situație gravă în economie – trebuie de rezolvat problema exportului produselor noastre, inclusiv în Rusia, cu care nu a fost prelungit acordul privind importul mărfurilor fără taxe vamale. Trebuie să oprim creșterea prețurilor provocată de instabilitatea politică și lipsa unui guvern cu drepturi depline", a subliniat Dodon.

El consideră că este important de alocat fonduri suplimentare pentru a sprijini fermierii care au suferit de pe urma secetei și grindinei, "pentru a proteja producătorii locali, de a dezvolta un proiect de politică fiscală pentru anul viitor, de a oferi soluții clare și garanții pentru afaceri," precum și de a aproba un pachet de legi privind politica socială, care va schimba radical principiile actuale de asistență socială. "Aceste și alte legi au fost elaborate de specialiștii noștri, ele trebuie adoptate urgent în noul Parlament, ceea ce va da un impuls atragerii investițiilor și creșterii economice. Dacă acest lucru nu se va face urgent, situația din țară va fi deplorabilă pînă în toamnă", a avertizat liderul socialiștilor.

Dodon este convins că un nou val de criză va avea loc în țara dacă deputații nu vor putea conveni asupra formării unei noi majorități și a unui nou guvern în Parlament în termen de trei luni indicat în legislație. "Atunci vom avea o nouă criză politică și noi alegeri anticipate, care, potrivit legii, pot avea loc nu mai devreme de șase luni. Acest lucru va duce inevitabil la consecințe și mai grave din punct de vedere socio-economic, responsabilitatea pentru care va reveni președintelui și partidului său, care anterior au respins orice dialog", a spus Dodon.

Presiunea externă

Dodon constată cu îngrijorare implicarea Occidentului colectiv în treburile politice interne ale Republicii Moldova, inclusiv în procesul electoral. "O astfel de intervenție nu este nouă pentru noi. Timp de mulți ani, țările occidentale prin intermediul fundațiilor și organizațiilor nonguvernamentale finanțează pe scară largă așa-numita societate civilă, mass-media, anumite forțe politice care își urmăresc deschis interesele în țara noastră", a spus el. "Ieri, i-am înmînat Ambasadorului american, Derek Hogan, o scrisoare în care mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la vizitele sale frecvente la Comisia Electorală Centrală, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, declarațiile publice în favoarea unuia dintre concurenți în alegeri".

Dodon a menționat că a criticat dur acest comportament al diplomaților occidentali și fostul președinte, liderul partidului comuniștilor, Vladimir Voronin, fostul șef al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, precum și alți politicieni și personalități publice de seamă din Republica Moldova. "Vreau să menționez că diplomații Rusiei, care sunt atât de dur criticați în Occident pentru că ar fi intervenit în afacerile altor țări, nu și-au permis niciodată acest lucru", a adăugat liderul socialiștilor.

Potrivit lui Dodon, prin acțiunile sale, Occidentul, urmărindu-și propriile interese geopolitice, încearcă să distanțeze Moldova de Rusia. "Statele Unite și aliații săi doresc ca autoritățile țării noastre să urmeze cu strictețe instrucțiunile lor în lupta împotriva Rusiei. Ei sînt nemulțumiți de faptul că, spre deosebire de țara vecină România și Ucraina, în calitate de președinte eu am dus o politică externă echilibrată. Poporul nostru nu vrea să fie folosit drept carne de tun în jocurile geopolitice ale altor oameni", a subliniat Dodon.

El a menționat că în mass-media occidentale apar tot mai multe publicațiile, în care Chișinăului îi este recomandat să renunțe la neutralitatea prevăzută în constituție, "să se stabilească ferm pe calea integrării în Uniunea Europeană și NATO", pentru a pune capăt utilizării limbii ruse, să rupă legătura cu Biserica Ortodoxă rusă. "Primul pas în acest sens a fost deja făcut. Biroul președintelui [Sandu] este plin de consilieri care primesc în mod deschis salarii în fonduri occidentale, sînt reprezentanții intereselor lor. Acum, a fost stabilită sarcina de a forma un parlament și un guvern exclusiv din oameni de orientare pro-occidentală. Pe acești consilieri nu îi interesează care vor fi consecințele pentru țara a cărei populație este împărțită aproximativ în jumătate după simpatiile între Vest și Est, unde există un conflict transnistrean nerezolvat", a subliniat Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?