Declarație: "Sandu riscă atît să fie pusă sub acuzare, cît și pedeapsă penală"

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru încălcarea obligațiilor constituționale, ar putea fi trasă atît la răspundere politică, cît și juridică, și riscă atît să fie pusă sub acuzare, cît și pedeapsă penală.

De această părere este ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, exprimată într-un interviu acordat postului de televiziune REN Moldova, transmite Noi.md.

El a amintit că există Constituția Moldovei, care urmează să fie executată și, dacă șefului statului are anumite competențe, atunci acestea trebuie să fie executate.

"Dacă ea este obligată să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, atunci ea trebuie să o facă, iar deja Parlamentul va decide cum să procedeze – să-l aprobe sau nu. Totul este foarte simplu", a menționat ministrul Justiției.

El și-a exprimat speranța că președintele Maia Sandu va respecta prevederile Constituției cu bună-credință și nu va începe să caute lacune pentru a nu-și îndeplini atribuțiile constituționale.


Șeful Ministerului Justiției a menționat că, în caz contrar, președintele poate fi trasă atît la răspundere politică, cît și juridică.

"Responsabilitatea politică este punere sub acuzare, iar cea juridică - chiar răspunderea penală. Totul este stipulat în Constituție și totul depinde de nivelul încălcării Constituției Moldovei. Președintele nu este scutit de răspunderea penală. Codul penal este obligatoriu pentru toată lumea. Nimeni nu face excepție de la răspunderea penală. Procedura de punere sub acuzare este indicată în Constituție, iar în continuare Parlamentul decide. Dacă deputații vor găsi un consens, atunci de ce nu va fi posibilă executarea procedurii de punere sub acuzare la o anumită etapă?", a pus o întrebare retorică de Fadei Nagacevschi.
Potrivit lui, totul depinde de nivelul încălcării Constituției.

"Dacă durează o perioadă lungă de timp, dacă există instrucțiuni clare, că, de fapt, nu există nimic conștiincios, și aceasta este doar o încercare de a se eschiva de la atribuțiile Constituționale, și acest lucru constată Curtea Constituțională, atunci Parlamentul trebuie să acționeze, deoarece el este reprezentantul poporului și a fost ales pe 4 ani, cu votul a 1,5 milioane de cetățeni", a declarat ministrul Justiției.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load