Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Declarație: "Rusia nu impune Moldovei un vector extern de dezvoltare"

8 iul. 2020,, 15:00   Politică
3477 3

Rusia nu impune Moldovei un vector extern de dezvoltare, dar și interesele sale le va proteja întotdeauna.

Declarația a fost făcută de ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, într-un interviu acordat corespondentului TASS, transmite Noi.md.

"Noi nu dictăm conducerii Moldovei ce vector extern să aleagă. Dar asta nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese. Ele sunt, ca și în alte țări. Și noi le vom apăra mereu", a menționat ambasadorul.

El a amintit că Moscova a avertizat partenerii de la Chișinău, că implementarea acordurilor cu UE semnate de guvernul Republicii Moldova în anul 2014 a va avea un impact negativ asupra întregului complex relațiilor economice existente cu Rusia, care de mulți ani a fost principala piață de desfacere a produselor moldovenești.

"Am propus să negociem pentru a rezolva această problemă. Nu ne-au ascultat. Și Guvernul rus a fost nevoit să impună restricții privind importul unor mărfuri moldovenești în vederea minimizării riscurilor de export și reexportul mărfurilor din țările terțe", a menționat ambasadorul.


Potrivit lui, promisiunile unor politicieni moldoveni de a compensa pierderile de pe piața rusă cu livrări către UE nu s-au adeverit. "În mare parte datorită eforturilor președintelui Moldovei, Igor Dodon, iar acum și ale guvernului, Ion Chicu, situația se corectează: producția moldovenească revine treptat pe piețele rusești", a spus diplomatul.

El a subliniat că, potrivit numeroaselor sondaje, opinia cetățenilor moldoveni s-a împărțit în simpatii între UE și Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) aproximativ în mod egal. "Cred că ignorarea acestor dispoziții este cel puțin de scurtă durată. Despre desfășurarea unei politici externe echilibrate, care ține cont de importanța echilibrului în relațiile atît cu Estul, cît și cu Vestul, vorbește președintele Dodon, dar și alți politicieni moldoveni", a menționat Vasnețov.

Potrivit lui, dorința autorităților din Moldova de a extinde amploarea cooperării bilaterale cu Rusia este salutată la Moscova.

Totodată, el și-a exprimat îngrijorarea față de ajustările făcute în planurile de extindere a cooperării dintre cele două țări de pandemia de coronavirus, problemele din economie, precum și de criza politică care a izbucnit în Moldova înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?