X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Declarație: "PAS trebuie să găsească un compromis cu PSRM"

4 ian. 2021,, 17:10   Politică
8874 5

PAS trebuie să găsească un compromis cu PSRM, care are cea mai mare fracțiune în actualul parlament al Moldovei, pentru că președintele are foarte puține împuterniciri, iar noi avem o țară parlamentară.

Opinia a fost exprimată de politologului Corneliu Ciurea pentru eNews, transmite Noi.md.

Comentînd situația actuală și perspectivele apariției unui Guvern cu drepturi depline și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, el a amintit că noi avem un guvern tehnic.

"El este temporar, el este obligat să facă față sarcinilor lor. Rolul său este conducerea administrativă. Președintele nostru, Maia Sandu, își dorește foarte mult alegeri parlamentare anticipate, pentru că speră că în noua componență vor ajunge mai mulți susținători ai acesteia și ea va primi sprijinul deplin al legislativului. În prezent, ea speră că sesizarea PAS la CC va permite autodizolvarea Parlamentului. Dar trebuie să menționez că în lege nu este prevăzut un astfel de pas", a spus Corneliu Ciurea.

El a amintit că, potrivit Constituției Republicii Moldova, Președintele are dreptul să propună de două ori componența Guvernului. Și dacă nu primește aprobarea, atunci se poate anunța dizolvarea Parlamentului. "A doua opțiune pentru dizolvarea Parlamentului este dacă organul legislativ suprem nu adoptă legi pe o perioadă de trei luni.


Politologul consideră că aceasta este, de asemenea, o opțiune puțin probabilă pentru dizolvarea parlamentului, dar el este convins că există o cale de ieșire din această situație de impas.

"PAS trebuie să găsească un compromis cu cea mai mare fracțiune – PSRM. Pentru că președintele are foarte puține împuterniciri, iar noi avem o țară parlamentară", a declarat Corneliu Ciurea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?