X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: "Occidentul îi va prezenta lui Sandu "nota de plată" pentru victorie"

28 dec. 2020,, 11:45   Politică
5731 8

Țările occidentale îi vor prezenta Maiei Sandu ”nota de plată” politică pentru victoria în alegerile prezidențiale din Moldova, unul dintre punctele sale fiind impactul asupra situației din regiunea transnistreană.

Declarația a fost făcută într-un interviu acordat lui TASS de fostul președinte al Republicii, Igor Dodon.

El a menționat că rezultatul alegerilor prezidențiale a fost influențat de factori precum pandemia de coronavirus și seceta, din cauza căreia republica a pierdut aproximativ 60% din recolta de cereale. "În plus, eu cred că și Occidentul s-a străduit foarte mult. În interiorul țării, toți s-au unit împotriva unuia. Câteva mii - 14 mii - ONG-uri care au muncit din greu în această campanie electorală pentru Maia Sandu. Și, desigur, mobilizarea fără precedent a cetățenilor Moldovei care se află temporar sau permanent în țările UE", a adăugat Dodon.

Totodată, fostul președinte al Moldovei consideră că țările occidentale îi vor prezenta lui Sandu contul politic pentru victoria sa în alegeri. "Mi se pare că acest lucru este foarte periculos pentru Moldova, deoarece, cel mai probabil, poziția Occidentului, în mare parte a SUA, va fi de a provoca un alt conflict pentru a restrînge Rusia. Noi vedem primele declarații și acestea sînt declarații pe marginea Transnistriei, împotriva pacificatorilor ruși. La începutul lunii ianuarie va avea loc vizita noului președinte al Moldovei la Kiev. Dacă acolo va fi o poziție unică, cum să blocheze Transnistria, eu cred că acesta este plata politică pe care va trebui s-o achite noul președinte", a spus Dodon.

Potrivit lui, rezultatul alegerilor din Moldova a fost rezultatul "unui Joc geopolitic dur". "Dacă vedem și urmărim ce se întîmplă în jurul Rusiei acum, înțelegem că totul pentru astfel de alegeri în Moldova face parte dintr-o strategie comună. Înțeleg foarte bine și conștientizez că acest lucru va fi foarte rău pentru Moldova, această încercare de a aprinde un nou fitil în jurul Rusiei - și acesta va fi principalul rol al noului președinte al Moldovei. Poate că pentru unii parteneri de peste ocean acest lucru îi va porea interesant, dar nu văd de ce au nevoie de acest lucru cele mai mari țări europene - Franța, Germania și altele - ca în apropiere de hotar să apară un nou punct fierbinte", a adăugat el


Totodată, el a indicat faptul că Sandu nu are un Guvern și o majoritate parlamentară. "Să facă destabilizare, chiar dacă vor, la această etapă ei nu vor reuși, pentru că avem posibilitatea să blocăm acest lucru", a explicat politicianul.

Maia Sandu, în prima sa conferință de presă, după victoria electorală, s-a pronunțat pentru retragerea grupului operativ al trupelor ruse (GOTR) din Transnistria și transformarea operațiunii de pacificare în regiune într-o misiune internațională de observatori civili.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?