Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Declarație: "Moldova și Rusia au un cod cultural comun"

12 iun. 2020,, 17:00   Politică
5803 38

Moldova și Rusia au un cod cultural comun. Rusia pentru Moldova este un prieten și un partener strategic, iar relațiile dintre aceste țări trebuie consolidate și dezvoltate multilateral.

Declarația a fost făcută de deputatul din partea Partidului Socialiștilor, Nicolae Pascaru, care a menționat că Ziua Rusiei pentru Moldova nu este doar o dată în calendar!

El a amintit că astăzi Rusia marchează una dintre principalele sale sărbători de stat, care este sărbătorită și în afara Rusiei - rușii înșiși care trăiesc în străinătate, precum și, desigur, cetățenii ruși și vorbitori de limbă rusă din alte țări, inclusiv din Republica Moldova.

Nicolae Pascaru, a subliniat că, începînd cu perioada formării statalității moldovenești, și în ceea ce privește religia ortodoxă în generală, și datorită poziției geografice, întotdeauna am avut o atitudine prietenoasă față de Rusia Moscovită, Statul rus, Imperiul rus, în componența căreia, precum și în componența Uniunii Sovietice, ne-am bucurat de cele mai înfloritoare perioade de dezvoltare social-economică după asuprirea în primul caz – otomană, în al doilea – a României regale.

"Rusia pentru Moldova este un prieten și un partener strategic, care nu ne-a întors spatele, chiar și în perioada miilor de investițiilor financiare din partea Soros și acoliților săi, al căror scop a fost și este defăimarea umanitară a politicii de la Moscova. Noi nu am uitat că Rusia a eliberat Moldova de sub jugul otoman de care am suferit circa 300 de ani, din momentul încetării liniei de familie a marelui domn Ștefan al treilea", a scris deputatul PSRM.


El a amintit că cea mai mare parte a patrimoniului arhitectural al Republicii Moldova este cea creată în perioada Guberniei Basarabene a Imperiului Rus. Întreaga infrastructură a țării se bazează pe contribuția titanică a Uniunii Sovietice. Anume în aceste epoci, Moldova, cu codul său etnic unic, a reușit să-și consolideze paradigma multinațională pentru a evita distrugerea definitivă, deși mai avem multe de făcut în această direcție.

Nicolae Pascaru a declarat că nimeni nu are dreptul să acuze Rusia de represiune în perioada sovietică, deoarece din cauza acestor greșeli fatale ale conducerii de atunci au suferit nu doar moldovenii, ci și toate popoarele URSS.

"Propaganda de divizare și dușmănie între țările noastre este mîna acelui stat, care și-a distrus aproape în totalitate moștenirea sa de baștină, și nu trebuie să uităm despre asta, și societatea care astăzi se ucide datorită "rodului" "libertății sale absolute"!

Codul nostru cultural comun cu Rusia este Marele Război pentru apărarea Patriei și Victoria asupra fascismului, este multinaționalitatea țărilor noastre, Ortodoxia și ideile eurasiatice, dezvoltate de gînditorii remarcabili ai perioadelor anterioare și moderne.

În calitate de deputat în Parlament, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului și Relații Interetnice, voi depune toate eforturile pentru ca relațiile dintre țările noastre să se consolideze și să se dezvolte", a subliniat Nicolae Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?