Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Declarație: în politica țării a apărut tendința pro-moldovenească

4 dec. 2018,, 18:31   Politică
3496 8

Scena politică a Moldovei a ajuns să treacă prin anumite schimbări, plus la aceasta în politica moldovenească a apărut o tendință pro-moldovenească.

Nu este exclus ca acest lucru să fie rezultatul multitudinii de evenimente organizate, anul acesta, în țară și în străinătate în cadrul Anului Ștefan Cel Mare şi Sfînt, dedicat Marelui Domnitor – simbol al eroismului poporului moldovenesc și al statului moldovenesc.

Declaraţia a fost făcută de către consilierul președintelui ţării în domeniul educaţiei, culturii și cercetărilor, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova, informează Noi.md.

Acesta a menționat că în anul 2018, care, prin decretul preşedintelui ţării, Igor Dodon, a fost declarat Anul Ștefan cel Mare şi Sfînt, pe tot teritoriul Moldovei și în afara ţării au fost organizate mai multe evenimente dedicate studierii vieții și lucrării Marelui Domnitor. A fost realizat, practic, întregul program adoptat de Comisia de stat, constituită printr-un decret prezidențial.

Consilierul prezidențial a mai spus că s-ar fi făcut mai mult, dar, din păcate, reprezentanții Guvernului, incluși în componenţa Comisiei de stat, nu au participau la şedinţele sale.


„Noi am realizat ceea ce ne-am dorit! Despre Stefan se vorbeşte, toată lumea știe despre Ștefan. Nu exclud faptul că rezultat al acestor evenimente, al acestei atenții faţă de istoria Moldovei din epoca lui Ștefan, a fost o anumită schimbare în mediul nostru politic din Moldova. O tendință pro-moldovenească a apărut în politica moldovenească, aceasta fiind percepută de mai multe partide ", a subliniat Corneliu Popovici.

El a reamintit că majoritatea parlamentară nu a sprijinit proiectul de lege privind declararea, în Moldova, a zilei de 2 februarie drept zi a statalităţii ţării, deoarece de 2 februarie 1365, ţine prima mențiune despre Moldova în calitate de stat independent. În plus, nu a fost susținută o altă inițiativă importantă – cea de a acordare a unui statut oficial drapelului istoric al Moldovei, drapelului lui Ștefan cel Mare.

„Este şi acesta simbolul nostru de stat și există tradiții similare în alte țări. Această lipsă de dorință de a susține istoria și inițiativa președintelui în acest domeniu poate fi explicată prin așa-numitul infantilism politic, de care tot mai dau dovadă politicienii noștri. Pe de altă parte, mă bucur că ei au simțit și au înțeles că tendința moldovenească, vectorul moldovenesc în politică este actual şi susţinut de majoritatea cetățenilor ", a menţionat preşedintelui în domeniul educației, culturii și cercetărilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?