X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Declarație: Constituția Moldovei permite interzicerea partidelor unioniste

2 feb. 2020,, 15:00   Politică
7310 12

În Moldova partidele care își pun scopul lichidării statalității pot fi interzise în baza prevederilor existente în Constituția republicii.

Despre acest lucru a declarat pentru portalul Noi.md fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei, doctor în drept, Dumitru Pulbere.

El a reamintit că Constituția permite cetățenilor să se unească în diverse organizații – partide politice, sindicate. Art.40 se numește „Libertatea întrunirilor” și sună așa: „Mitingurile, demonstrațiile, manifestațiile, marșurile sau orice alte întruniri sînt libere și pot fi organizate și desfășurate doar pașnic și fără orice gen de arme”.

„Adică noi, cetățenii Moldovei, ne putem uni și discuta tot felul de teme care ne privesc”, explică fostul șef al Curții Constituționale.

El a atenționat că potrivit articolului 41 – „Libertatea partidelor și a altor organizații social-politice”, cetățenii se pot întruni liber în partide și alte organizații social-politice, care contribuie la constatarea și exprimarea voinței politice a cetățenilor și participă în alegeri în conformitate cu legea.
„Adică, Constituția ne dă dreptul să ne întrunim în organizații politice așa cum găsim de cuviință. Mai mult, p.3 prevede că „statul asigură respectarea drepturilor și intereselor legitime ale partidelor și ale altor organizații social-politice”.


„În dezvoltarea acestui articol, a fost adoptată Legea privind partidele politice. Ea reglementează modul de organizare a partidelor, componența lor numerică, modul de aprobare a statutului etc. Pentru a obține baza politică a activității lor, aceste partide trebuie înregistrate la Ministerul Justiției”, explică cunoscutul jurist.

Dar cel mai interesant, potrivit lui Pulbere, este p.4 al acestui articol: „Partidele și alte organizații social-politice, ale căror scopuri sau activități contravin pluralismului politic, principiilor statului de drept, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale”.

„În privința blocului Unirea. Comisia electorală centrală a înregistrat-o deja pentru participare la alegerile din circumscripția electorală Hîncești. Multă lume se întreabă: de ce CEC a făcut acest lucru? Dar observăm că blocul a fost creat în baza partidelor deja înregistrate. Acum noi trebuie să studiem atent statutele acestor partide. Înțeleg că multe partide au scris în statutul lor că își văd scopul final în unirea cu România. Din punctul meu de vedere, ca jurist și cetățean, din moment ce ele au scopul final unirea cu România, înseamnă că ele nu recunosc statalitatea Republicii Moldova. Înseamnă că nu recunosc suveranitatea republicii noastre. Și eu, ca cetățean, mă întreb: de ce Ministerul Justiției a înregistrat aceste partide? Din punctul meu de vedere, el nu trebuia să le înregistreze, deoarece Constituția numește exact cazurile în care acțiunile unor sau altor formațiuni devin neconstituționale. Dar ele au fost înregistrate, și asta s-a făcut nu ieri, iar acum ele acționează în forță”, a specificat fostul președinte al CC a Moldovei.

De aceea Dumitru Pulbere vede următoarea ieșire din situație: „Persoanele interesate, fie o autoritate publică, o organizație obștească sau un grup de cetățeni, pot contesta în instanță legalitatea înregistrării acestor partide. Pentru că unica autoritate care are dreptul să interzică sau să permită înregistrarea, este autoritatea judiciară”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?