Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Declarație: CC a recunoscut că suspendările din funcție pentru cinci minute ale Președintelui aplicate anterior sînt neconstituționale

7 aug. 2020,, 10:20   Politică
4586 10

Fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei al Moldovei, iar în prezent expert independent Alexandru Muravschi care a sugerat ieri abonaților săi să aștepte publicarea întregului text al hotărîrii Curții Constituționale, a studiat-o și a ajuns la concluzia că sintagma privind legiferarea suspendării Președintelui scoasă în titluri de mass-media a fost una provocătoare și ruptă din context, relatează eNews.

Expertul și-a împărtășit concluziile pe rețelele de socializare. El consideră că acum este practic imposibilă suspendarea din funcție a Președintelui, așa cum s-a procedat anterior.

„Aș sugera tuturor celor care activ comentează hotărîrea CC din 6.08.2020, scotînd în titlu cea mai provocătoare frază ruptă din context, să citească toată hotărîrea. Aceasta deja a fost publicată pe site-ul CC. Și atunci va fi clar că destituirea Președintelui este practic imposibilă.

CC a recunoscut că suspendările din funcție pentru cinci minute ale Președintelui aplicate anterior sînt neconstituționale”, explică fostul ministru în postarea sa. Ei bine, această chestiune a fost elucidată, dar alta problemă rămîne nesoluționată – ce facem în cazul eșecului referendumului?

„CC a hotărît că demiterea Președintelui este posibilă doar în ordinea stabilită în articolul 89 al Constituției. Procedura demiterii este următoare:


1. Procedura poate fin inițiată în cazul unei încălcări grave a Constituției săvîrșite de Preşedinte.

2. Procedura poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi.

3. Constatarea faptului dacă acțiunile Președintelui fac parte din categoria unor fapte sau încălcări grave ale Constituției urmează să fie efectuată de CC.

4. După aceasta pentru suspendarea Președintelui din funcție urmează să voteze cel puțin două treimi din deputați.

5. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

6. La referendum urmează să participe cel puțin 50 la sută din alegători, iar pentru destituirea Președintelui trebuie să voteze un număr de alegători nu mai mic decît cel care a votat pentru alegerea lui.

Și doar în acest caz Președintele se consideră demis.

Cineva crede că acest lucru este posibil??? O altă problemă rămîne nesoluționată și nestipulată în Constituție. Să admitem că referendumul a eșuat. Președintele a rămas în funcție, dar nu dorește să aprobe candidatul promovat de majoritatea parlamentară, iar ea nu înaintează un alt candidat. Poate fi considerat acest lucru drept motiv pentru dizolvarea Parlamentului în baza faptului că Guvernul nu este format?”, a menționat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?