Declaraţia MAEIE cu privire la organizarea alegerilor în estul Ucrainei

Declaraţia MAEIE cu privire la organizarea alegerilor în estul Ucrainei

În contextul alegerilor din estul Ucrainei, Republica Moldova îşi reiterează sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional.

Într-un comunicat al Ministerului de Externe se arată că Republica Moldova se alătură Statelor Unite ale Americii, statelor-membre  ale Uniunii Europene, Canadei şi condamnă planul aşa-ziselor “republici populare Doneţk şi Lugansk”, de a organiza “alegeri” la 11 noiembrie 2018.

Republica Moldova consideră intenţia de desfăşurare a „alegerilor” în cauză ca ilicită şi nelegitimă, deoarece "alegerile" contravin legislaţiei ucrainene şi subminează implementarea înţelegerilor de la Minsk, iar organizarea acestora ar afecta în mod serios procesul de reglementare paşnică a conflictului din estul Ucrainei. Potrivit înţelegerilor de la Minsk alegerile locale din partea de est a Ucrainei trebuie să fie monitorizate de către ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) şi să se desfăşoare în concordanţă cu legislaţia Ucrainei şi standardelor OSCE, iar aceste „alegeri” ilegale nu vor satisface condiţiile respective, se arată în declarația MAEIE.

Totodată, autoritățile de la Chișinău salută prelungirea de către Rada Supremă a Ucrainei a legii privind statutul special al regiunilor din estul Ucrainei și cheamă toate părţile la implementarea deplină a înţelegerilor de la Minsk, care presupun încetarea focului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load