X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Declarația despre protejarea patrimoniului etno-lingvistic, respinsă de Parlament

7 iun. 2018,, 10:48   Politică
3154 2

Deputații PSRM au propus astăzi Legislativului să adopte Declarația despre protejarea patrimoniului etno-lingvistic, informează Noi.md.

Propunerea a fost înaintată după ce Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești a fost declarată de către Curtea Constituțională ca fiind depășită. În opinia socialiștilor, o asemenea declarație este necesară pentru a preveni anumite destabilizări în societate.

„S-au pornit mai multe interpretări care duc la destabilizarea situației social-politice din Moldova. În aceste condiții, cînd atribuțiile nu aparțin Curții, dar Parlamentului, de a considera o lege sau alta învechită, considerăm că Parlamentul trebuie să-și expună poziția față de această hotărîre și să reconfirme statul de drept și respectarea drepturilor minorităților”, a declarat deputatul PSRM Vladimir Țurcan.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a spus însă că nu vede necesitatea adoptării unei asemenea declarații, în contextul în care Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti din 1989 rămîne în sistemul actelor juridice. În opinia lui, această problemă a fost creată artificial.

„95 la sută dintre prevederile acestei legi au fost transpuse în alte acte normative. Avem o sumedenie de legi care prevăd inclusiv statului limbii ruse. Nu s-a schimbat absolut nimic, nu ar fi corect să semnalăm această problemă creată artificial”, a menționat Sîrbu.


Socialiștii au reiterat însă că, în lipsa luării unei atitudini din partea Legislativului, există riscul tensionării situației. „Prin această problemă delicată riscați să provocați dezbinarea societății. Este absolut periculos”, a atenționat Vlad Batrîncea.

În urma dezbaterilor, majoritatea parlamentară a refuzat să includă pe ordinea de zi Declarația despre protejarea patrimoniului etno-lingvistic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?