X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

De unde vor fi luați bani pentru un eventual scrutin parlamentar anticipat

5 feb. 2021,, 07:56   Politică
2393 0

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, spune că în lipsa unui guvern plenipotențiar care să modifice legea bugetului de stat, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luați din fondul de rezervă.

În același timp, premierul în exercițiu dă asigurări că nu există restanțe la plata salariilor și a pensiilor, trasnmite IPN.

Aureliu Ciocoi, nu exclude posibilitatea ca Executivul pe care-l conduce să-și exercite atribuțiile pînă după alegerile parlamentare anticipate. Premierul în exercițiu spune că dacă pînă la alegeri nu va fi învestit un Executiv cu atribuții depline care să modifice legea bugetului, bani pentru scrutinul parlamentar anticipat vor fi luați din fondul de rezervă al Guvernului.

,,Fondul de rezervă al Guvernului, la ora actuală, potrivit legii bugetului de stat este de 161 milioane lei. CEC a stabilit o cifră de 114 milioane pentru alegeri. Dacă facem o matematică simplă vedem că în fondul de rezervă, după alegerile anticipate, va rămîne puțin de tot. Fondul de rezervă se folosește pentru cheltuieli neprevăzute în legea bugetului, dar care sînt absolut necesare”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii ,,Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.

Șeful interimar al Executivului spune că așteaptă decizia Curții Constituționale privind atribuțiile guvernului în exercițiu. El amintește că actualul guvern nu poate negocia împrumuturi sau accesa fonduri din străinătate, ci poate doar menține țara pe linia de plutire.


,,Pornind de la faptul că s-ar putea să avem în iunie alegeri anticipate, putem presupune că în vară nu vom avea exercițiul rectificării bugetului, ceea ce înseamnă că va trebui să ne încadrăm în limita cheltuielilor bugetare care sînt stabilite în legea bugetului, adoptată în decembrie” a declarat prim-ministrul interimar.

Aureliu Ciocoi a dat asigurări că, în pofida crizei economice provocate de pandemia de COVID-19, în prezent, nu sînt înregistrate restanțe la plata salariilor sau a pensiilor.

,,Toate plățile din trezoreria de stat s-au efectuat. Dacă există unele rețineri salariale, ele țin de nivelul administrației publice locale. Din buget, plățile 100% s-au efectuat”, a spus Aureliu Ciocoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?