COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

De ce s-au plîns Comisiei de la Veneția liberalii

De ce s-au plîns Comisiei de la Veneția liberalii

Sistemul mixt de vot va aduce grave prejudicii democrației și statului de drept din Republica Moldova, le-au comunicat astăzi liberalii membrilor Comisiei de la Veneția aflați într-o vizită la Chișinău, notează NOI.md.

Cele mai serioase nereguli legate de acest sistem, în opinia liberalilor, sînt: încălcarea principiului egalității votului, constituirea arbitrară a circumscripțiilor electorale, numărul insuficient de circumscripții în diasporă. „Încălcarea principiului egalității votului va aduce în Parlament deputați care vor avea în spatele lor un număr diferit de voturi. Unii deputați vor accede cu un număr de pînă la 55 de mii de voturi, alții vor intra în Parlament cu doar cîteva mii de voturi. Aceste mandate nu vor fi egale”, a relatat deputatul PL Ion Apostol.

Liberalii s-au mai plîns membrilor Comisiei de la Veneția despre constituirea inechitabilă a circumscripțiilor electorale. „Entitățile de nivelul II au fost ciopîrțite după bunul plac al nu știu cui”, adăugat Apostol.


Și prevederea conform căreia candidații în alegeri vor trebui să prezinte certificare de integritate a fost criticată de liberali. În opinia lor, această prevedere va permite puterii să împiedice participarea unor sau altor candidați, după bunul plac, eventuale abuzuri neputînd fi prevenite. „Unor candidați li se va refuza remiterea acestui certificat sau va fi tergiversat intenționat acest proces”, a menționat deputatul.

Nu este clar nici cum va decurge campania electorală pentru parlamentare în regiunea transnistreană, care se află în afara cîmpului constituțional, au remarcat liberalii. Potrivit lor, Comisia de la Veneția va face publice concluziile sale finale cu privire la sistemul mixt, la începutul lunii marite.

„Această lege va aduce grave prejudicii democrației, acest lucru l-am comunicat reprezentanților Comisiei de la Veneția. Ni s-a spus că la începutul lunii martie va avea loc sesiunea Comisiei, în ceea ce privește avizul definitiv față de acest proiect de lege”, a conchis Apostol.

Menționăm că o delegație a Comisiei de la Veneția întreprinde astăzi o vizită de lucru la Chișinău.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load