Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

De ce R.Moldova a refuzat să ofere avioane de tip MiG Ucrainei

28 apr. 2022,, 08:00   Politică
4686 0

Republica Moldova a refuzat să ofere avioane de tip MiG Ucrainei, deoarece țara nu este bine aprovizionată militar, iar în Constituție, este stipulat statutul de neutralitate al țării noastre. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV notează Noi.md cu referire la tv8.

„Nu este informație confidențială că Ucraina cere ajutor militar de la toți, pentru că asta este cea mai mare nevoie a lor. Eu nu vreau să intru în detalii despre care este starea echipamentelor sau care este dotarea armatei noastre cu echipamente, cu tot felul de armament. Este și asta o consecință a modului în care a fost guvernată țara în toți acești ani”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta consideră că statutul de neutralitate este foarte important, dar în Constituție, ar fi trebuit să existe o prevedere, potrivit căreia, RM ar avea surse financiare pentru armată, care să apere cetățenii.

„Pe de o parte, avem în Constituție, principiul de neutralitate, dar cred că, atunci cînd autorii Constituției au pus principiul de neutralitate, trebuiau, probabil, să pună și o prevedere care spunea o limită minimă, un anumit procent minim de finanțare pentru armată. Dacă sîntem țară neutră, cel puțin să avem suficientă investiție în armată ca să ne putem apăra. Asta nu înseamnă neapărat că toți acești bani ar fi fost folosiți după destinație, dar poate, o parte din acești bani ar fi fost folosiți și am fi fost în altă situație”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu a reiterat faptul că RM susține Ucraina și că este gata să o ajute, dar nu pe plan militar.


„Sînt țări care sînt într-o situație mult mai bună decît RM ca să poată să ajute Ucraina pe dimensiunea militară. Noi ajutăm pe dimensiunile pe care putem să ajutăm și sîntem deschiși să auzim din partea autorităților de la Kiev ce altceva putem să facem. Pe partea militară, noi nu putem să facem mare lucru și asta nu este un secret”, a declarat președinta.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?