Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

De ce acum lui Kozak îi este ușor să discute cu autoritățile moldovenești? Opinie

23 aug. 2021,, 12:00   Politică
5103 9

Sosirea șefului adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, în Moldova și discuția cu actualele autorități moldovenești a devenit mai facilă din mai multe motive.

Opinia a fost exprimată de cunoscutul jurnalist Valeriu Demidețchi în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia” cu Elena Levițkaia-Pahomova pe postul NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că, în primul rînd, cînd la putere era președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, pentru Rusia era foarte incomod să reacționeze la unele manifestări antirusești din partea Chișinăului de pe vremurile lui Plahotniuc, deoarece acesta din urmă a fost nevoit să plătească pentru sprijinul oferit în 2016 de către Victoria Nuland, asistent al Secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, care a întrerupt întreaga mișcare revoluționară și asaltul Parlamentului printr-un simplu apel telefonic.

„După aceea, Plahotniuc a fost nevoit să facă acele lucruri în raport cu Rusia, pe care poate nu ar vrea să le facă, dar a trebuit să plătească pentru ajutorul lui Nuland. Și Moscova, desigur, ar putea reacționa foarte dur la aceste atacuri antirusești, avînd în vedere că ponderea noastră în interesele Moscovei nu este atît de mare ca cea a Rusiei în interesele noastre, dacă privim volumul schimbului de mărfuri și multe alte lucruri. Noi avem o listă mai mare a problemelor cu Rusia decît Rusia cu noi. Rusia are una sau două, nu mai multe. Noi nu facem parte din top-10 priorități de politică externă ale Rusiei, pe cînd Rusia face parte din primele trei sau patru priorități ale Moldovei. Prin urmare, Rusia avea „mîinile legate”. Dacă ea ar avea reacții dure la situația în Moldova, atunci poporul ar zice că ea îl „îngroapă” pe Dodon, persoana care optează pentru apropierea de Rusia, pentru relații bune cu Rusia. Acest lucru ar afecta imaginea Partidului Socialiștilor ș.a.m.d. Și Dodon „neutraliza” toate aceste lucruri. Mergea la Moscova, implora. Spunea, băieți, haideți să cooperăm, să fim prieteni și așa mai departe ”, a spus jurnalistul.

El a subliniat că acum, desigur, Rusia are „mîinile dezlegate” și poate vorbi cu autoritățile moldovenești, în principiu, fără nicio conveniență.


„Acum Rusia poate veni și vorbi explicit. Cred că actuala conversația dintre Maia Sandu și Dmitri Kozak poate fi utilă doar dintr-un punct de vedere: a fost o conversație preliminară despre faptul că voi și noi avem propriile interese și haideți să cooperăm dacă vă convine. Dacă nu vă convine, atunci vor exista alte interese. Și, în principiu, a fost o conversație pragmatică, au fost discutate multe lucruri, dar nu s-a convenit nimic concret. Acest lucru se numește protocol de intenții. Fiecare țară și-a exprimat poziția, ce așteaptă și ce nu se așteaptă. Iar despre ceea ce va face și ce nu va face se discută mai tîrziu. Vor urma vizite. Cred că cea mai mare responsabilitate va reveni Primului ministru Natalia Gavrilița și Guvernului în ansamblu”, a spus jurnalistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?