Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De ce a pierdut Dodon alegerile, ce greșeli a făcut și ce putea să schimbe

24 noi. 2020,, 17:00   Politică
22181 24

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova s-au dovedit a fi absolut neașteptate pentru actualul șef al statului, Igor Dodon, și staff-ul său electotal, deoarece sociologii le-au creat condiții confortabile de auto-înșelăciune, prevestind o victorie pentru Dodon deja în primul tur.

Această opinie a fost exprimată de politologul Alexandr Korinenko în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia s Elenoi Levițkoi-Pahomovoi” de pe postul NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că, din acest motiv, ținînd cont de datele sondajelor de opinie care au prezis o victorie pentru Igor Dodon chiar în primul tur, actualul Președinte a desfășurat o campanie destul de uniformă, folosind tactici defensive, acționînd în spiritul unui boxer greu care se mișcă în jurul ringului , aplică lovituri și încearcă să le respingă, dar nu răspunde cu lovituri puternice.

„Și s-a dovedit a fi o mare, mare greșeală. Pentru că această încredere, încrederea staff-ului că primul tur urmează să se desfășoare așa și să se concentreze în continuare pe al doilea tur.. a fost o tactică grosolană eronată. Și, bineînțeles, și-a jucat rolul și, în mod firesc, avem ceea ce avem în urma primului tur, iar după primul tur știm s-a întîmplat. A avut loc o mobilizare .. Președintele trebuia să mobilizeze rezerva, nu era clar unde va merge electoratul lui Usatîi", a subliniat Alexandr Korinenko.

„Usatii au avut un electorat de protest, un segment al electoratului pe care eu îl numesc Anti-Dodon. Erau gata să voteze pentru oricine, Renato Usătii a reușit să acumuleze acest electorat. Dar acesta nu este electoratul său, ci un electorat nemulțumit de actualul Președinte al țării, care din anumite motive l-a dezamăgit”, a subliniat politologul.


Vorbind despre rezultatele eronate ale sondajelor sociologice, el a menționat că sociologii nu au luat în considerare diaspora în studiile lor, nu au putut prevedea factorul votului în masă în străinătate. Au făcut calcule doar în țară, au fost făcute anumite erori.

Alexandr Korinenko a fost de acord că nimeni nu s-a așteptat la un decalaj atît de mare în rezultatele votului în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, nici măcar PAS. Totodată, inițial Maia Sandu a anunțat posibile falsificări la scară largă și s-a simțit o neîncredere a staff-ului său în rezultatele alegerilor.

„Pentru ei, victoria la alegeri cu un decalaj mare a fost o surpriză, deoarece au făcut și o serie de greșeli în timpul campaniei, concentrîndu-se în principal pe criticarea lui Dodon, lipsa de dorință a acestuia de a participa la dezbateri din primul tur”, a spus politologul.

El a subliniat că favoritul cursei, de regulă, „pierde” ratingul după dezbateri și, prin urmare, Dodon a procedat corect atunci cînd a refuzat să meargă la dezbateri în primul tur, iar Sandu a făcut tot ce trebuie din punct de vedere tehnologic politic atunci cînd nu a mers la dezbateri în turul doi, pentru că atunci era deja favorita cursei.

„Dar dezbaterile nu ar permite decît micșorarea decalajului dintre ei. Procentul Maiei Sandu după dezbateri ar fi ajuns oarecum mai mic, avînd în vedere experiența lui Dodon, vizualizarea bărbat-femeie. Avem încă o societate patriarhală și, probabil, ținînd cont de dezbateri, Dodon probabil ar ajunge cu un procent mai mare de voturi, dar acest lucru nu i-ar fi adus prea mult succes, pur și simplu nu ar fi existat un decalaj atît de mare. Electoratul din Sandu era deja hotărît să cîștige, avea euforie după primul tur și dorea să aducă cauza la un final victorios. Și diaspora era pe un val de euforie, atît cetățenii din țară, cît și partenerii occidentali așteptau ca un candidat mai loial să preia funcția de președinte”, a declarat Alexandr Korinenko.

În opinia sa, Maia Sandu s-a organizat în al doilea tur al alegerilor mai eficient.

„Dodon a trebuit să facă ceva pentru a schimba situația. Evident, a mizat pe dezbateri, pe care Maia Sandu le-a refuzat. Dar trebuia luate în considerare alte opțiuni. Trebuia să se preia electoratul lui Usatîi și să se convingă acești și alți alegători că actualul Președinte și-a dat seama de greșelile sale anterioare. Electoratul lui Usatîi este rezultatul greșelilor lui Dodon. A trebuit să-i convingă pe acești oameni, care așteptau schimbări și transformări în sfera economică, socială și în alte domenii, acest electorat a așteptat de la el alte acțiuni mai decisive. Trebuia să li se amintească cîți ani Președintele nu a avut sprijin din partea Parlamentului și Guvernului, de cîte ori a fost blocat, suspendat etc. Mulți pur și simplu au uitat despre asta”, a subliniat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?