Drept exemplu, el a povestit despre o vizită în sudul țării, la Taraclia, unde oamenii au încercat să-l convingă că Moldova are un „guvern marionetă”, controlat de președintele SUA, Joe Biden, și de liderii europeni, și se presupune că puterea executivă nu poate lua decizii independente. Cu toate acestea, nimeni nu a putut spune nimic în detaliu atunci cînd i s-au pus întrebări de clarificare, acestea nu sînt gîndurile și concluziile lor, oamenilor li se lansează doar anumite narațiuni fără dovezi și ei sînt gata să creadă. Acesta este motivul pentru care este important să informăm oamenii cu privire la activitatea autorităților, a remarcat Vodă.
„Vorbim despre explicarea a tot ceea ce se face. Cetățenii ar trebui să-i întrebe pe așa-numiții „voluntari” care promovează aceste informații [false] pe bani de unde au aceste informații și cine îi plătește pentru a le livra”, a spus oficialul.
Răspunzînd la o întrebare despre activitățile Centrului Patriot pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, acesta a menționat că structura va prezenta în curînd un raport privind activitățile sale, dar la început despre activitatea sa nu s-a auzit nimic, deoarece centrul era în curs de formare, analiștii erau recrutați, iar echipa și principiile de lucru erau formate. Anna Revenco ar putea prezenta în curînd o informare cu privire la primele rezultate ale activității centrului, a dat asigurări Vodă.
„Patriot lucrează deja în diferite companii, în cooperare cu partenerii de dezvoltare, iar doamna Revenco va prezenta mai multe detalii mai tîrziu. Ei se concentrează pe subiecte strategice pentru republică: integrarea europeană, securitatea națională, coeziunea socială”, a spus Vodă.
Întrebat de prezentator despre apariția versiunii moldovenești a site-ului „Peacemaker”, unde sînt trecuți reprezentanți ai opoziției moldovenești drept „agenți ruși”, purtătorul de cuvînt a declarat că guvernul nu are nicio legătură cu acest lucru, iar organele de drept investighează situația. El a adăugat că astfel de site-uri nu sînt puține, existînd și liste cu reprezentanți ai autorităților în exercițiu cu diverse descrieri false.
„Este important să știm cine creează aceste site-uri. A doua întrebare este dacă să le credem sau nu. Pentru că prezentarea informațiilor este o chestiune foarte sensibilă. Dacă cineva nu își spune numele și prenumele, înseamnă că acești oameni au ceva de ascuns.
Mi-aș dori să văd mai multe proiecte în care informațiile false sînt analizate, analize detaliate și dezvăluiri, vedem deja că numărul acestor inițiative este în creștere”, a adăugat Vodă.
În ceea ce privește revocarea licenței unor posturi TV care erau afiliate oligarhilor fugari Vlad Plahotniuc sau Ilan Șor, Vodă a spus că problema nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare și este legată de încălcarea transparenței finanțării.
„Cînd mergem la magazin, vedem pe orice produs, fie că este smîntînă sau lapte, cine este producătorul, ce calitate are produsul. Există structuri specializate care verifică comestibilitatea lor. La fel este și cu informațiile. Cînd vedem diferite companii care astăzi emit sub un nume, iar mîine sub altul. Și primesc bani murdari, care sînt folosiți din fondurile furate ale cetățenilor, este important ca structurile statului să nu stea deoparte, ci să acționeze”, a conchis Vodă.
Guvernul este în favoarea respectării tuturor criteriilor din legislație în sectorul mass-media, iar dacă Consiliul Audiovizualului constată încălcări, poate formula întrebări despre tranzacții, de unde vin banii. El a menționat că nu există încă noi decizii de suspendare a licențelor canalelor de televiziune, dar unele dintre ele se tem deja public de un astfel de lucru. Aparent, au unele încălcări și ei înșiși știu despre asta, a concluzionat Vodă.
Adăuga comentariu