Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Curtea de Apel va examina joi cauza privind secțiile de votare din diasporă

7 iun. 2021,, 19:55   Politică
2501 2

Curtea de Apel a hotărît să examineze joi cauza privind secțiile de votare din străinătate pentru scrutinul parlamentar. S-a întîmplat după ce instanța a conexat cauzele de contencios administrativ.

„Anunțăm o întrerupere pentru a asigura participarea tuturor participanților. Se anunță întrerupere pînă pe 10 iunie”, au menționat magistrații.

Curtea de Apel a dispus conexarea cauzelor de contencios administrativ, privind anularea deciziei CEC din 5 iunie, de deschidere a 139 de secții de votare în străinătate, contestații depuse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Unității Naționale (PUN) și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

Blocul electoral „Renato Usatîi”, condus de liderul partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

După Blocul electoral „Renato Usatîi” și reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat luni, 7 iunie, că au contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărîrea CEC în cazul secțiilor de votare din străinătate pentru scrutinul parlamentar.


La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci cînd mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

Liderul blocului electoral „Renato Usatîi” a solicitat, prin avocatul său, recuzarea judecătorului Anatol Minciună, din completul de judecători, care examinează luni contestație depusă de blocul electoral în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

În argumentarea recuzării înaintate, Usatîi a invocat faptul că magistratul Anatol Minciună este unul dintre magistrații care au decis excluderea partidului lui din lupta pentru parlamentarele din 2014, decizie care la 7 aprilie 2021 a fost anulată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?