X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Hotărît! Prerogative extinse pentru Curtea Constituțională din țară

1 noi. 2018,, 14:20   Politică
3725 1

Update 14.20

Proiectul care prevede extinderea prerogativei de а efectua controlul constituționalității și аsuprа legilor adoptate înainte de 24 august 1994 a fost adoptat astăzi în lectură finală.

Proiectul prevede abrogarea alineatului 2 al articolului 31 din Legea privind Curtea Constituțională care stipulează că „sînt supuse controlului constituţionalităţii numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituţiei adoptate la 29 iulie 1994”.

Anterior, CCM a declarat neconstituționale mai multe prevederi legislative, inclusiv alineatul vizat. Curtea Constituțională a precizat că odată cu adoptarea Constituției nu au fost prevăzute proceduri de tranziție prin care să se constate neconstituționalitatea legilor adoptate pînă în data de 27 august 1994 și să se efectueze scoaterea lor din ordinea normativă în vigoare. Însă odată cu adoptarea Codului jurisdicției constituționale în iunie l995, legislatorul а prevăzut, inter alia, că pot fi supuse controlului de constituționalitate numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare а Constituției Republicii Moldova. Astfel nu a fost soluționată situația legislației anterioare adoptării Constituției.

Potrivit unei hotărîri a CCM din 2018, atîta timp cît un text legislativ adoptat înainte de intrarea in vigoare а Constituției nu este abrogat, Curtea Constituțională își poate exercita controlul de constituționalitate cu privire la acesta. Astfel, competențele CCM se extind asupra tuturor legilor în vigoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?