Criza energetică stiri: 1711
Cutremure stiri: 386
Eurovision stiri: 419

Curtea Constituțională s-a expus cu privire la prelungirea stării de urgență

27 ian. 12:33   Politică
2257 0

Curtea Constituțională a respins sesizarea prin care Partidul „ȘOR” a solicitat controlul constituționalității hotărîrii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență.

Autoarea sesizării menționează că legislatorul nu a argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență și nu a stabilit exact care măsuri urgente pot fi adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale, transmite newsmaker.md.

La prelungirea stării de urgență, legislatorul a acceptat propunerea Guvernului fără a formula vreo obiecție sau fără să analizeze măsurile care se impun, lăsîndu-i Comisiei o marjă discreționară largă în acest domeniu.

Curtea Constituțională precizează că la examinarea sesizării s-a constatat o paritate de voturi.

Examinarea constituționalității hotărîrii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență din 1 decembrie 2022 a fost sistată, conform prevederilor din Codul jurisdicției constituționale.


Decizia Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Amintim că starea de urgență a fost declarată prin Hotărîrea Parlamentului nr. 41 din 24 februarie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina.

0
1
0
0
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий