X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Curtea Constituțională: Revizuirea hotărîrii privind alegerea președintelui, inadmisibilă

21 aug. 2019,, 08:10   Politică
2633 0

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a Hotărîrii privind alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al instituției, informează Noi.md.

De menționat că pentru funcția de Președinte al Curții Constituționale au fost înaintate candidaturile domnului Vladimir Țurcan și doamnei Liuba Șova. Domnul Vladimir Țurcan a acumulat patru voturi, iar doamna Liuba Șova a acumulat două voturi.

Potrivit comunicatului emis de instituție, Domnica Manole în cadrul cererii sale a invocat faptul că există o suspiciune rezonabilă privind trucarea votului secret pentru funcția de Președinte al Curții Constituționale. Potrivit acesteia, suspiciunile care planează în privința legalității adoptării hotărîrilor nu pot fi verificate și nu pot fi înlăturate decît pe calea revizuirii.

Curtea a observat că motivul invocat al revizuirii prevăzute de articolul 72 din Codul jurisdicției constituționale constă în apariția unor noi împrejurări, necunoscute la data pronunțării hotărîrii, dacă aceste împrejurări sînt de natură să schimbe esențial hotărîrea. Prin urmare, Curtea a trebuit să constate dacă împrejurările invocate de doamna judecător Domnica Manole sînt de natură să schimbe în mod esențial hotărîrea.

Pentru a elucida existența împrejurărilor care ar schimba în mod esențial hotărîrea, Curtea a solicitat o precizare din partea doamnei judecător Liuba Șova, pe ale cărei afirmații și-a fundamentat cererea doamna judecător Domnica Manole.


Doamna judecător Liuba Șova i-a prezentat Curții o precizare potrivit căreia, la momentul votului, domnia sa a „avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces. Domnia sa a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal” și a declarat că nu-l contestă și nicidecum nu-l pune la îndoială, din punct de vedere procedural.

Judecătorul Liuba Șova a spus că a primit mesaje pe telefon de la o persoană a cărei identitate nu a divulgat-o, mesaje pe care, însă, nu le-a citit înainte de procesul de vot, ci abia luni, după orele de muncă. În fine, doamna judecător Liuba Șova a afirmat că votul nu i-a fost influențat.

Curtea a considerat că, din perspectiva temporală, nu a putut fi exercitată vreo influență asupra doamnei judecător Liuba Șova, în votul exprimat pentru președinția Curții Constituționale. Curtea a reținut și faptul că doamna judecător Liuba Șova a afirmat că a votat pentru propria ei candidatură.

Mai mult, Procesul-verbal nr. 1 al ședinței judecătorilor Curții Constituționale din 19 august 2019, semnat de fiecare judecător al Curții, conține raportul voturilor exprimate. Astfel, judecătoarea Liuba Șova a acumulat două voturi, iar judecătorul Vladimir Țurcan a acumulat patru voturi. Procesul-verbal se bazează pe buletinele de vot completate, al căror conținut îl consemnează. În afară de acest fapt, la procedura de vot nu au participat alte persoane în afară de judecătorii Curții, împrejurare care exclude orice pretins trucaj al procesului de vot pentru funcția de Președinte al Curții Constituționale, fapt confirmat de toți cei șase judecători.

Curtea a considerat că împrejurările invocate de doamna judecător Domnica Manole ca temei de revizuire nu sînt de natură să schimbe esența Hotărîrilor Curții Constituționale nr. AG-6 și AG-7 din 19 august 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?